Jan Twardowski: Pastuška řekl – Trhněte si!

24. prosinec 2013

Listování v poezii, aforismech a reflexích polského básníka a kněze doplněné vzpomínkami na varšavské setkání s ním a na jeho českého rozhlasového interpreta, režiséra a překladatele Josefa Schwarze-Červinku.

Polský básník a katolický kněz Jan Twardowski se narodil 1. června 1915 ve Varšavě v rodině ministerského úředníka. Ještě před válkou začal Jan Twardowski na Varšavské univerzitě studovat polonistiku.

Během války se aktivně účastnil protinacistického odboje, psal do různých nelegálních tiskovin, v době Varšavského povstání byl svědkem řady tragických úmrtí svých blízkých přátel a spolužáků. Na základě těchto zkušeností se v roce 1944 rozhodl vstoupit do semináře a začal studovat teologii. Současně v roce 1947 ukončil před válkou započatá studia polonistiky prací o Słowackého lyrice.

V roce 1948 byl Twardovski vysvěcen na kněze. V dobách stalinské cenzury nemohla v Polsku jeho poezie vycházet. Teprve na konci padesátých let vydává v poznaňském nakladatelství řádu pallotinů svůj debut nazvaný prostě Básně.

Od konce 70. let vycházejí další sbírky Jana Twardowského a několik více či méně zdařilých antologií (k dnešnímu dni dosáhly 2 mil. výtisků). Kromě básní je autorem mnoha aforismů, anekdot, krátkých próz a několika knížek pro děti. Česky vyšla sbírka jeho poezie Modré brýle a Neobvyklý deník.


Účinkuje: Jana Franková

Autor: Jan TwardowskiPřeklad: Jaroslav ŠubrtPřipravil a slovem provází: Miloš DoležalTechnická spolupráce: Miloš LatislavHudba: Arvo Pärt

autor: Miloš Doležal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.