Jan Neruda: Bělehrad, Římané a jejich faráři

5. březen 2021

Bořivoj Navrátil čte dva půvabné fejetony českého žurnalisty, prozaika a básníka 19. století Jana Nerudy. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Bořivoj Navrátil
Připravil: Vladimír Zajíc
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: v roce 2006

Literární tvorbu Jana Nerudy ovlivnilo prostředí starobylé a přitom maloměstské Malé Strany, kde se roku 1834 narodil. Přestože nedokončil univerzitní studium (práva, filozofie), byl velmi vzdělaný, zajímal se o literaturu a cestoval (Paříž, Balkán, blízký Orient, Itálie, severní Německo). Vzdělání se stalo také významnou oporou jeho žurnalistického povolání.

Nejrozsáhlejší část Nerudovy literární tvorby úzce souvisí právě s jeho prací novinářskou. Napsal víc než 2000 fejetonů, které podepisoval většinou značkou ve tvaru trojúhelníčku. Jejích prostřednictvím byl v pravidelném kontaktu se čtenáři. Chtěl vyhovět čtenářské potřebě něco se dozvědět a zároveň se bavit. Od fejetonisty proto žádal proměnlivost témat i přístupů: „musí být básníkem, filozofem, učencem, humoristou, kritikem, mužem plným citu, mužem zas skalného citu, ale ze všeho toho smí mít zas jen tak ždíbek, aby nenudil a nebyl jednotvárný. Musí být sám mozaikou, jako jeho fejeton.“ Půvabné fejetony, v nichž autor reaguje na události kolem sebe, ať veřejné či osobní, vybíráme i do vltavské Dopolední četby.

autor: Vladimír Zajíc
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.