Jak znějí vánoční písně bez pozlátka?

24. prosinec 2019

Málokterý jiný hudební fenomén nabízí tak široké rozpětí kvality sahající od vtíravých koled ze supermarketů až po nahrávky, které vás okouzlí čistotou i upřímností. Pokud se odvrátíme od mainstreamu a ponoříme se pod povrch, najdeme hotové hudební poklady, ať už mezi novinkami nebo historickými nahrávkami.

Zvláště zajímavá nabídka přichází ze Skandinávie. Za zmínku stojí švédské album Jul i folkton (Vánoce v lidovém duchu), které dodnes patří k nadčasovým a nepřekonaným vánočním artefaktům. Vzniklo v roce 2005 a sešla se na něm hudební elita: multiinstrumentalista Ale Möller, který se pohybuje na hranici tradiční hudby a jazzu, i neméně respektovaná zpěvačka Lena Willemark. Jazzoví fanoušci znají oba umělce z velmi ceněných alb vydaných pod exkluzivní německou značkou ECM.

Zajímavé vánoční album vydala před lety Loreena McKennitt z Kanady. Jmenuje se A Midwinter Nights Dream (Sen zimního slunovratu). Dalším významným jménem je v Mnichově žijící, ale původem slovinská zpěvačka Andrea Pančur. Ta ve své dřívější tvorbě propojila alpskou hudbu s židovskými kořeny. Název její novinky, Weihnukka, vznikl kombinací dvou slov: Weihnachten, Vánoce, a židovského svátku Chanuka. Na opačné straně Alp, v Lublani, žije hudebnice Brina, která má v repertoáru nejen kouzelné adaptace slovinských lidových melodií, ale i pozoruhodnou hymnickou píseň. Ta pochází ze Skandinávie, jmenuje se I Himmelen a jedna z jejích verzí se připisuje norskému skladateli Edvardu Griegovi. Brina ji zpívá zčásti v originále, zčásti ve své rodné slovinštině.

Jak si ve srovnání s Evropou vede Afrika? Ekvivalentem našeho Ježíška je ve francouzsky mluvících zemích Papa Noël. V řadě afrických států je francouzština oficiálním jazykem, včetně Konga, odkud pochází jeden z nejvlivnějších hudebníků kontinentu, kytarista Antoine Nedule Monswet. Vzhledem k tomu, že se narodil 25. prosince, zvolil si umělecké jméno Papa Noël odkazující k symbolické postavě Vánoc.

I když tato píseň evropské pojetí vánočních svátků příliš nepřipomíná, kytarista, kterého na videu vidíte hned vedle zpěvaček, má na svůj vánoční pseudonym plný nárok. Jeho dráha začala v hlavním městě někdejšího Belgického Konga, dnešní Kinshase, a to v době, kdy Afričané poslouchali černošskou hudbu z Kuby, zatímco zbytek světa žil v opojení Beatles.

Vánoční pozdravy z Bretaně

Kouzelné vánoční písně se zpívají také v nejzápadnějším koutě Francie, v Bretani. K respektovaným představitelům autentické bretaňské tradiční hudby patřil Yann-Fañch Kemener, který bohužel zemřel letos na jaře, ale jeho vánoční album Noël en Bretagne ho zachycuje v plné síle. Natáčelo se naživo v akustickém prostředí kaple Notre-Dame de Gornevec. Ukázku si můžete poslechnout v hudebním speciálu ArtCafé a pro srovnání se podívejte také na video, které Yann-Fañch Kemener natočil za doprovodu violoncellisty Aldo Ripoche v jiné kapli na severu Bretaně.

Ve jménu Vánoc vzniká i záplava kýče a pravidelně se objevují ironické žebříčky nejprotivnějších vánočních písní. Prvenství v jedné letošní tabulce získala americká zpěvačka Mariah Carey. Lehce kontroverzní DJ z teamu BBC Andy Kershaw inflaci vánočního kýče komentoval slovy: Největší zločiny v hudbě jsou páchány ve jménu Vánoc a fotbalu.

Spustit audio

Související