Jak vypadají legendární šaty od Podolské? Galerie Tančící dům vystavuje prvorepublikové unikáty

3. květen 2017

Připomeňte si dobu, kdy pradědeček zval prababičku do kina, zatímco z plakátů mávala kouřící špičkou noblesní dáma v kožešině. V Galerii Tančící dům na Jiráskově náměstí v Praze můžete navštívit novou výstavu 13 komnat První republiky.

Dobové filmové a divadelní plakáty, kabriolet Waltr z roku 1932 a další průmyslové výrobky, loutky Josefa Skupy a Jiřího Trnky, modely ze salonu královny předválečné módy Hany Podolské, osobní předměty Vlasty Buriana, ale i dobové bankovky, známky, dětské hračky, nábytek, vybavení bytu či koupelny.

Výstava 13 komnat První republiky v Tančícím domě.

Nová výstava s názvem 13 komnat První republiky v Galerii Tančícího domu v Praze na Jiráskově náměstí představuje na 1500 předmětů, které připomínají atmosféru doby mezi dvěma válkami.

Výstava 13 komnat První republiky v Tančícím domě.

Divadlo, slavné filmy i kostlivec Emy Destinnové

Návštěvníci najdou unikátní předměty ve čtyřech podlažích. Významná část výstavy patří prvorepublikovým filmům. „Film tehdy neměl konkurenci v televizi ani internetu jako dnes. Diktoval třeba styl módy," popisuje význam výstavy mluvčí výstavy, spisovatel a historik Petr Stančík.

Výstava 13 komnat První republiky v Tančícím domě.

Najdete tu dobové plakáty, ale i rekvizity z filmů, které o době mezi válkami natočila Česká televize. Další tematický okruh přibližuje divadelní svět. „Vystavili jsme například plakát pana Zelenky pro Osvobozené divadlo," popisuje Petr Stančík vzácný exponát a dodává, že výstava má i svou třináctou komnatu. „Je věnovaná slavné operní pěvkyni Emě Destinnové," říká Stančík a poukazuje i na to, že mezi předměty slavné divy se nachází i tajemný kostlivec ve skříni.

Výstava 13 komnat První republiky v Tančícím domě.

Galerie vystavuje 1500 předmětů až do října

Rozsáhlou expozici ve třinácti tematických okruzích od filmu a umění, přes módu i sport, až po politiku a podnikání, připravily kurátorky Jana Sommerová a Naďa Klempířová. Jak se podařilo exponáty sehnat? „Byla to obrovská práce, každý předmět patří totiž někomu jinému," vypráví o době příprav Petr Stančík, který se zároveň ujal psaní doprovodných textů. Výstavu si můžete prohlédnout od 3. května do 25. října 2017.

autoři: Karel Oujezdský , juk
Spustit audio