Jak jsem potkal lidi – výstava nejlepšího českého fotografa života

13. srpen 2013

Retrospektivní výstava fotografa Jaroslava Kučery nazvaná „Jak jsem potkal lidi“, otevřená od konce dubna v Tereziánském křídle Starého královského paláce Pražského hradu, měla skončit už v neděli 18. srpna, ale pro velký zájem byla prodloužena až do neděle 25. srpna.

Jaroslav Kučera se narodil v roce 1946 ve vesničce Ředhošť na Litoměřicku. V letech 1962–1966 studoval na stavební průmyslovce v Mělníku a poté na Českém vysokém učení technickém v Praze, kde v roce 1973 absolvoval jako stavební inženýr. Stavařem se ale nikdy nestal. Učarovala mu fotografie a už od ukončení studia se jí věnuje, jak se říká, na volné noze.

Kučera již léta patří k předním českým dokumentárním fotografům a mistrovství dosáhl zejména v oblasti sociální fotografie. Fotografoval v nejrozmanitějších sociálních prostředích a jeho hlavním hrdinou byl od počátku člověk z ulice a jeho pohnutý osud. Snad proto je Jaroslav Kučera označován jako „fotograf života“.

Od počátku své fotografické kariéry se Jaroslav Kučera věnuje sociálním tématům. Často fotografuje lidi na okraji společnosti – žebráky, bezdomovce, prostitutky, figurky z hospod, bufetů a nádraží, venkovské podivíny, vězně i pacienty psychiatrických léčeben. Fotografuje je z bezprostřední blízkosti, s velkou dávkou lidského porozumění, ale také humoru.

Jeho fotografie získaly i řadu významných ocenění: je držitelem grantu pražského primátora při 1. ročníku Czech Press Photo 1995 a v roce 2000 v této prestižní soutěži novinářské fotografie získal hlavní cenu. A o rok později se stal vítězem i na evropské scéně, když v Kodani získal v soutěži Fujifilm cenu Euro Press Photo Awards.

Kučerova výstava nazvaná případně „Jak jsem potkal lidi“ představuje na tři stovky černobílých fotografií z období od konce šedesátých let do současnosti. Výstavu, kterou připravila Správa Pražského hradu, můžete navštívit do 18. srpna.

Spustit audio