Jágrova „deka“, Stouni v Praze, Bába Tutovka. Kniha Svobodná a divoká 90. léta připomíná dobu, která změnila život všem

24. listopad 2017

Pamatujete si, že v roce 1990 vybuchla na pražském Staroměstském náměstí bomba? Že byly časy, kdy po Praze jezdila auta s nahými slečnami? Nosila se tehdy fialová saka, každý měl doma kupónovou knížku a možné bylo takřka vše. Bujará 90. léta mapuje kniha, kterou právě vydává Radioservis. Poslechněte si rozhovor s částí autorského týmu Dušanem Radovanovičem a Tomášem Dufkou.

V krátkých, ale fakty nabitých heslech připomíná autorský tým Rešeršního oddělení Českého rozhlasu „devadesátkové“ události a fenomény.

„Říkali jsme si, že je to zajímavé období, které je pro historiky příliš blízko na to, aby se mu věnovali, a naopak pro novináře už je zase moc daleko. Že je to taková černá díra. A přitom ta doba byla zásadní prakticky pro každého, nejen pro generaci, která tehdy dorůstala, ale pro každého občana – všem rok 89 a následná 90. léta nějak zasáhly do života,“ říká editor knihy Dušan Radovanovič.

Jágrova „deka“, Stouni v Praze, Bába Tutovka nebo Šmuclerovo tabu – to jsou některé z názvů hesel, o kterých se na stránkách dočtete.

„Ta kniha má i vážnou polohu – dozvíte se tam spoustu věcí o různých korupčních kauzách, privatizačních problémech, ale i o rasových vraždách, což byla vlastně věc, kterou si dneska neumíme představit – nebo možná si ji už zase začínáme umět znovu představit – ale na začátku 90. let to bylo bohužel dost běžnou součástí toho, co se tady dělo,“ dodává Radovanovič.

Text doplňují reklamy, fotky předmětů typických pro 90. léta nebo snímky Herberta Slavíka a Tomkiho Němce. S celkovým stylem ladí i obálka z dílny grafického designéra Filipa Blažka.

► Poslechněte si ArtCafé, ve kterém knihu představuje kromě editora Dušana Radovanoviče i Tomáš Dufka, vedoucí Rešeršního oddělení ČRo. V dobových záznamech můžete slyšet Václava Havla vítajícího hokejisty z Nagana nebo Eduarda Kremličku pojídajícího živého brouka. Kompletní záznam včetně hudby můžete streamovat zde. Hrajeme hudbu 90. let, kterou vybral Dominik Gajarský. 

Spustit audio