Jack Kerouac: Na cestě

17. červenec 2019

Četba na pokračování z pozoruhodného díla moderní literatury, jež se po svém vydání v roce 1957 takřka ze dne na den stalo manifestem beatnického hnutí. Svědectví o nespoutaném putování jazzem prodchnutou Amerikou čte David Novotný. Poslouchejte on-line po dobu dvou týdnů po odvysílání. 

Jack Kerouac (1922–1969) je jedním z nejvýznamnějších představitelů tzv. beat generation. Napsal řadu románů, z nichž nejslavnější jsou Na cestě (psáno 1947–1951, vydáno 1957), Dharmoví tuláci (1958), Podzemníci (1953, vyd. 1958), Satori v Paříži (1965) či Mag (psáno 1951 a 1969, vydáno 1971).

 David Novotný, natáčení hry Svatý komediant František

Právě románem Na cestě, který je obrazem Spojených států amerických po 2. světové válce a čímsi jako manifestem beatnického hnutí, pokračuje na Vltavě letní program plný četeb, dramatizací i hudby s cestovatelskou tematikou. Je napsán způsobem, jakým se do té doby nepsalo, má rytmus i povahu jazzu s různými sóly, improvizacemi, živelností. Máme v něm zachycenou Ameriku jako nekonečnou krajinu, prodchnutou jazzem, po níž se táhne čára jeho putování z jednoho pobřeží na druhé a zase zpátky.

Logo

Kerouac napsal své nejznámější dílo v dubnu 1951, poté, co byl propuštěn z nemocnice koncem března 1951. Začal psát na pět metrů dlouhé tenké role japonského kreslicího papíru, jež našel na půdě a lepil je dohromady do velkých pásů. Pracoval tři týdny, pod vlivem drog a v podnapilém stavu, aby vytvořil svůj jediný 30 m dlouhý odstavec tak, jak se mu vynořoval v paměti. Byl to jeho způsob, jak se vymanit z dřívějších literárních omezení, která považoval za lživá. Kniha vyšla až v roce 1957.

Román Na cestě byl americkým časopisem Time vybrán mezi stovku nejlepších anglicky psaných románů mezi lety 1923 až 2005.

Účinkuje: David Novotný

Překlad: Jiří Josek
Připravil: Josef Rauvolf
Režie: Vlado Rusko

Natočeno v roce 2016.

autoři: Josef Rauvolf , Alena Zemančíková
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.