Ilona Ferková: Příběhy z Anglie

7. leden 2009

Současná romská autorka Ilona Ferková realisticky zobrazuje dnešní svět Romů se všemi jeho nástrahami a problémy. Její varovné příběhy, které často vycházejí z konkrétní lidské zkušenosti, mívají výchovný, ale přitom živý rozměr. Ilona Ferková se narodila v Rokycanech roku 1956. Pochází ze sedmi dětí. Velkým vypravěčským vzorem jí byl otec Karol Daňo, už od dětství toužila jeho příběhy zapsat, ale jak vzpomíná: "Neuměla jsem si představit, že se dá psát romsky, a česky mi to nešlo z pusy. Romsky jsem začala psát, když jsem se setkala s Milenou Hübschmannovou. Tehdy jsem pochopila, že romština se hodí nejen k mluvení, ale i k psaní."

Publikovat začala v 90. letech 20. století. V 90. letech 20. století pracovala jako koordinátorka česko-romské mateřské školky v Rokycanech v rámci projektu Začít spolu. V letech 1999-2003 pobývala v Anglii, dnes žije v Rokycanech. Založila občanské sdružení Asociace romských žen.

Její Příběhy u Anglie jsme připravili jako zvláštní příspěvek k Britskému roku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.