Humor, satira i fantastika Davida Drábka. Vyšla kniha divadelních her Play Drábek

13. listopad 2020

Kniha plná her a facebookových statusů režiséra a dramatika Davida Drábka, to je Play Drábek, kterou nedávno vydalo nakladatelství Akropolis.

Kniha Play Drábek

Kniha obsahuje hry, které vznikly za posledních deset let. Mezi nimi najdete i Noc oživlých mrtvol, Eelefantazii, Petra Pana a Oceán naděje nebo Kanibalky, která slaví divácky úspěch na jevišti Městských divadel pražských. Kniha vychází k autorovým 50. narozeninám. 

Kniha Play Drábek

„Tvorba Davida Drábka je hodně rozsáhlá. A za těchto posledních deset let se sešly jak satiry, tak melancholické balady, tak i libreto k muzikálu Petr Pan.“ Říká teatroložka Lenka Jungmannová, editorka knihy a autorka jedné ze tří studií, které knihu uzavírají. Dále se k dílu Davida Drábka vyjadřují teatrologové Tatiana Lazorčáková a Vladimír Just, který charakterizuje Drábkovu poetiku několika slovy – humor, satira, fantastika.

„David Drábek do svých her vkládá nejen satirické, ale různě vykloubené a absurdní situace. A vybírá si jak z literárních zdrojů, tak ze současné společenské nebo politické situace.“ Dodává Lenka Jungmannová. Osobnost autora Davida Drábka přibližuje i několik výpovědí jeho blízkých spolupracovníků a přátel, například Jana Hřebejka, který v knize píše: „David Drábek je blázen, kterému rozumím. Milovník kýče a originální člověk, přitom jeden z nejvtipnějších lidí, co znám.“ 

Spustit audio