Hudba labelu Posh Isolation zní, jako když znovu vyjde slunce nad zničeným městem

2. únor 2021

Dánský kolektiv vstoupil do roku 2021 s akustickou baladou, v katalogu má ale i opulentní ambientní kompilaci na podporu uprchlíků v Řecku nebo dystopické symfonie.

Rok 2020 byl náročnou zkouškou pro všechny hudebníky. Label Posh Isolation, který vznikl v roce 2009 v Kodani a do dnešního dne vydal desítky nahrávek, ale pandemie zasáhla ještě výrazněji. Posh Isolation je totiž kolektiv výsostně postavený na étosu spolupráce, solidarity a principech DIY. Christian Stadsgaard a Loke Rahbek, zakladatelé labelu, ale přesto dokázali udržet svoji značku v provozu i v dobách, kdy je komunitní setkávání nemožné a klubová energie tak může proudit jenom v omezeném objemu. A co víc, v pandemickém roce naopak vydali jedny z nejkrásnějších nahrávek v historii labelu – jako by se jim podařilo zachytit ono zpomalení, o kterém každý mluví, ale málokdo ho opravdu zažívá.

Z poslední doby je asi nejvýraznějším albem na labelu Posh Isolation monumentální kompilace Under Stars / Shells In Colour. Ta vyšla na konci loňského roku, svojí stopáží výrazně překračuje dvě hodiny a potkává se na ní víc než dvacet umělců. Album ukazuje, jak by mohl znít opravdu současný ambient, zároveň ale má i politický přesah – veškeré výtěžky z prodeje desky totiž putují na konto neziskové organizace Stand By Me Lesvos, která podporuje uprchlíky v Řecku. Ve ArtCafé ale došlo i na rozličné projekty zakladatele labelu Lokeho Rahbeka, subtilní uchopení písňové formy v podání Frederika Valentina nebo elektronický pop budoucnosti producentky Oqbqbo.

Jakou roli hrál při vzniku labelu Posh Isolation black metal? Jak hledat krásu v kodaňských sklepech? Poslechněte si celé ArtCafé Jiřího Špičáka o labelu Posh Isolation.

Pořad připravil: Jiří Špičák
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.