Houslista Pavel Šporcl

19. listopad 2014

Hostem Telefonotéky byl houslista Pavel Šporcl.

Pavel Šporcl patří k nejvýraznějším osobnostem současné hudební scény u nás. Občas provokuje - nebo spíš provokoval, když vybočil ze zaběhané rutiny koncertních umělců klasické hudby - ale především skvěle hraje. A neustále vymýšlí nové projekty a aktivity.

Všechny přinášejí výsledky, které člověk musí obdivovat - jako ten zatím poslední: Přes 20 000 prodaných desek, více než 220 koncertů doma i ve světě (včetně Francie a Číny), dvě velká turné, dvakrát vyprodaná Lucerna. To je jen dílčí výčet úspěchů projektu "Gipsy Way".

03256407.jpeg

Tuto první desku se svou cikánskou kapelou Pavel Šporcl natočil v roce 2008 - a po šesti letech uspořádal společně se Supraphonem v legendárním studiu Domovina dva koncerty, které daly vznik novému albu "Gipsy Fire".

Rovněž zde spolupracuje s osvědčenými muzikanty ze souboru Gipsy Way Ensemble (Nikola Sléz - housle, Zoltán Sándor - viola, kytara, Ján Rigó - kontrabas, Tomi Vontszemü - cimbál), Vojtěch Szabó - akordeon (j.h.).

03023433.jpeg

Řadou technicky extrémních skladeb z "cikánského" repertoáru prolínají chytlavé i melancholické filmové melodie (Velký blondýn, Šumař na střeše) nebo téma, jež Pavel Šporcl nahrál pro film Musíme si pomáhat...

Kromě toho, že téměř denně vystupuje (zrovna 19.11. v Táboře a další den v Praze ve Smetanově síni), angažuje se Pavel Šporcl výrazně v celé řadě dalších aktivit. Podporuje např. Centrum pěstounských rodin, je patronem SOS dětských vesniček, patronem Festivalu hudby a vína ve Znojmě, stal se novým ambassadorem značky BMW a byl jmenován velvyslancem dobré vůle pro Rok výměny mezi zeměmi Visegrádské čtyřky a Japonskem.

Spustit audio