Hm… a Mucha, čekejte nečekané!

3. listopad 2013

Dvě pozoruhodná česká alba pod naším drobnohledem

LOVECKÁ SEZONA HM…
V prvním okamžiku jsem se divil. Vydavatelství Supraphon se rozhodlo svou novou akvizici kapelu Hm… představovat jako nějakou neznámou či snad takřka začínající partu. A pak mi to došlo, ona skutečně široká veřejnost tuto partu kolem Marka Doubravy skutečně dosud neobjevila. A to je prosím novinka jejich už pátým řadovým albem za takřka dvacet let existence. Nové album Lovu zdar, které kapela opět natáčela ve studiu JáMor Ondřeje Ježka, čítá celkem třináct písní. Většina z nich je - jak už je u Hm... zvykem - zhudebněnými básněmi např. od Jaroslava Seiferta, Josefa Kainara, Františka Halase či Ludvíka Kundery nebo Simony Rackové a dalších. Tři písně pak otextoval Marek Doubrava, konkrétně titulní Lovu zdar, Teď ne (Strejda Mára) a V myčce, která udiví vulgarismem i upřímným textem. Dalším silným momentem alba je Kainarova Budete zlá, která popisuje přesně pocity, které mohou mít ženy, když jim my muži provádíme ošklivé věci. Poprvé v historii Hm… zde zpívá žena –konkrétně Jana Jelínková ze Sto zvířat.
Nadhled, originální smysl pro humor, svérázný přístup k tvorbě a široký stylový záběr jdoucí od punku, přes rock až po jazz, stejně jako svébytná poetika dělají z Hm... kapelu, od které se dá vždy očekávat nečekané.

02990125.jpeg

MUCHA!
Kapela, od které se dá čekat nečekané. Tak T platí i o další kapele, kterou si dnes představujeme. Ta je ale na rozdíl od Hm… teprve na začátku své cesty.
Projekt Mucha vznikl kolem kyjovské písničkářky Nikoly Muchy. Nikola, která od patnácti let fungovala jako sólová a poněkud přisprostlá písničkářka, si přizvala trio ošlehaných hudebníků: Martina Evžena Kyšperského z Květů, Petra Zavadila z Těch Syčáků a Štěpána Svobodu z Budoárů. A vznikla femipunková Mucha, která je tak trochu punk, trochu folklór a špetka feminismu. Nikoliny texty jsou převážně o těžkém životě žen, poukazují na neschopnost a nezodpovědnost dnešních mužů, hygienu ústní i jinou. Ale nejde o jedovaté feministické lamentování, spíš povzdech, jak by ten současný svět mohl vypadat. Navíc se Nikola věnuje i jiným tématům – mezilidským vztahům, sociální kritice, rómské problematice, náboženství. Mezi náměty ale nechybí ani banální recept na guláš.
Mucha a jejich debut Slovácká epopej je deska, kterou tuzemská hudební scéna potřebovala jako sůl. Nemusí vás vyloženě bavit, nemusí vám vyloženě sednout, můžete s nimi nesouhlasit, ale chladnými vás nenechají.

02980311.jpeg


PLAYLIST 312. NEONU
1. Hm… - V myčce
2. Hm.. – Budete zlá
3. Mucha – Polička
4. Mucha – Nikolo, Nikolo…
5. Mucha – Úchyl

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.