Hlubinná síla krajiny: spisovatel Henri Pourrat očima své dcery Annette Laurasové

14. červenec 2019

Literární pásmo o životě a díle francouzského prozaika z kraje Auvergne, autora románu Kašpar z hor, poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Vysoká a vznešená silueta francouzského prozaika Henriho Pourrata se více než půlstoletí objevovala ve hvozdech, polích, lukách a vesnicích auvergnského kraje. Spisovatel naslouchal vyprávění vesničanů a jejich písním.

Logo

Během toulek se objevila i myšlenka na román Kašpar z hor a postupně vznikl čtyřdílný románový cyklus. Za první vydanou část svého životního díla obdržel Pourrat roku 1921 cenu listu Le Figaro. O deset let později, když už byly na světě všechny čtyři svazky, získal za ně Velkou cenu Francouzské Akademie. Skutečně jde o dílo životní: autor začal na rukopisu pracovat roku 1918 a definitivní podobu uzavřel roku 1948. Třicet let práce, 800 stran textu...

Literární pásmo přináší úryvky z řady Pourratových textů, svědectví jeho dcery Annette Laurasové a několika dalších osob. Těžiště výpovědi spočívá v důrazu na propojenost autora s jeho krajem, kopcovitou krajinou Auvergne ve střední Francii.

Účinkují: Hanuš Bor, Ivan Jiřík, Svatopluk Schuller a Zdeňka Sajfertová

Z překladů vlastních a z překladů Jiřího a Bohuslava Reynkových připravila Lucie Tučková.
Režie: Vlado Rusko
Natočeno v roce 2019.

autor: Lucie Tučková
Spustit audio