Harry Potter a Princ dvojí krve

25. srpen 2009

Voldemort je zpět. Tato tragická informace se po dlouhém popírání konečně dostala do povědomí kouzelnické veřejnosti. Atmosféra strachu se jako lavina šíří světem kouzelníků a Voldemortovi následovníci stupňují útoky na mudly i příznivce Brumbála. O Harrym se mluví jako o vyvoleném a upírají se k němu naděje jako k tomu, kdo jediný dokáže zastavit pána zla. Dokáže se s tímto přetěžkým břemenem vypořádat a zvládne všechny úkoly, které na něj nakládá osud i jeho nejoblíbenější učitel Brumbál? UVNITŘ TRAILER!

V Bradavicích začíná pátý školní rok, tentokrát ve znamení obav z budoucnosti. Od chvíle, kdy Voldemort znovu nabyl hmotné podoby, si nikdo nemůže být jist, zda mu Voldemortovi nohsledi nevypálí dům či zda se poblíž na obloze neobjeví znamení zla. Harry vzpomíná na svého kmotra Siriuse, kterého tak záhy ztratil, a čím dál palčivěji si uvědomuje, že je zničení Voldemorta souzeno jemu. Nemá však nejmenší ponětí, jak by mohl ohrozit nejmocnějšího černokněžníka, který již tolikrát přelstil smrt. Spolu profesorem Brumbálem se budou muset ponořit hluboko do vzpomínek a bedlivě propátrat minulost, aby zjistili, jaké je tajemství nesmrtelnosti temného pána.

Harry s profesorem Brumbálem však nejsou jediní, kdo má starosti. Také rodina Malfoyova na tom není dobře. Po zpackaném úkolu na ministerstvu kouzel jsou v nemilosti. Draco dostal od lorda Voldemorta tajemný, obtížný a velice nebezpečný úkol a Dracova matka se obává o život svého syna. Také Severus Snape neprožívá zdaleka nejšťastnější chvíle svého života, a to navzdory tomu, že se konečně splnil jeho sen a získal místo učitele obrany proti temné magii. Narcise Malfoyové se zavázal, že dohlédne na to, aby se jejímu synovi nic nestalo. Také Brumbál požaduje jeho loajalitu. Dokáže Snape splnit Brumbálovo přání?

Harry Potter a Princ dvojí krve

Jako by toho nebylo málo, tak Harryho bradavickým ročníkem začínají mocně cloumat hormony a dospívající spolužáci a spolužačky objevují kouzlo něžných vztahů. Ron s Hermionou se hádají téměř neustále. Harryho obletuje houf ctitelek a pokouší se mu pokoutně podstrčit nápoj lásky. Ron je jakožto vycházející brankářská hvězda nebelvírského famfrpálového týmu také stále v permanenci. Pod kotlíkem je tedy pořádně zatopeno. Jaký však bude výsledek? Podaří se Harrymu a Brumbálovi odhalit tajemství Voldemortovy nesmrtelnosti? Smíří se vůbec někdy Ron s Hermionou? Uspěje Draco Malfoy při plnění úkolu od pána zla?

Harry Potter a Princ dvojí krve

Harry Potter a Princ dvojí krve je nejméně dějovou knihou z celé Potterovské série, ale rozhodně není horší než ostatní, možná naopak. J. K. Rowlingová v knize rozehrává komplexní, složitou a propracovanou předehru pro grandiózní finále, čtenáři poskytuje informace jako střípky skládačky, které se pozvolna skládají v celistvý obraz. Rozhodně to není ideální látka na kasovní trhák. Jenže fanoušci Harryho Pottera by Warner Bros. nikdy neodpustili, kdyby jejich oblíbené knížky vyzobali jako rozinky z koláče, a tak se Princ dvojí krve prostě natočit musel.

Harry Potter a Princ dvojí krve

David Yates už má na svém kontě nepříliš povedeného Harryho Pottera a Fénixův řád, který vedle předchozích filmů působí trochu jako chudší a zmatenější příbuzný. Tentokrát dostal do ruky scénář, jenž rozhodně neoplývá akcí a přesto se mu podařilo natočit zajímavý film. Z obsahově rozsáhlé knižní předlohy vzal téměř všechny akční a potenciálně efektové pasáže a logicky je včlenil do filmu, který je jinak téměř bezezbytku postaven na rozvíjejících se a neustále se komplikujících vztazích mezi postavami. Propletené vztahy, jemná nadsázka a humor, strefující se do problémů dospívajících (ať už slovně nebo situačně), jsou zjevně Yatesovou doménou. Ač bych filmu vytknul zejména nepříliš zdařilou gradaci směřující ke konci, který pod taktovkou smutku dohraje do ztracena, nemohu nepochválit prostor, jenž dostali samotní herci. Princ dvojí krve je z celé dosavadní potterovské série filmem s nejpropracovanější psychologií postav a nabízí nejvíce momentů, kdy jednotlivé postavy skutečně musí hrát, což se jim daří. Kromě představitele Rona Weasleyho, který svými eskapádami baví od začátku do konce, stojí za zmínku herecké výkony Toma Feltona (Draco Malfoy). Dokonale ztvárnil strach, zlobu a zoufalství člověka s posláním, na jehož úspěchu závisí životy blízkých. Zejména pak Alana Rickmana, ostříleného hereckého veterána, jehož Severus Snape ještě nikdy nebyl tak ambivalentní.

Harry Potter a Princ dvojí krve

Harry Potter a princ dvojí krve je v podstatě jasnou volbou pro všechny, kteří viděli předcházející díly. Princi nechybí kouzlo potterovského světa, ani barvité efekty, nemohu se však ubránit dojmu, že člověk, který nečetl knížku, bude mít po jeho zhlédnutí v hlavě trochu zmatek. Je však možné, že to Yates plánuje napravit v dalších dvou pokračováních, jež byly také svěřeny do jeho rukou. Harry Potter a Princ dvojí krve je slušně natočeným filmem se slabším finišem. Rozhodně má potenciál pobavit diváka, ale pokud vám knihy J. K. Rowllingové nic neříkají, raději na něj nechoďte.

Harry Potter a Princ dvojí krve

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Warner Bros., české stránky filmu

Harry Potter a Princ dvojí krve (Harry Potter and the Half-Blood Prince) dobrodružný / fantasy / mysteriózní / romantický, Velká Británie / USA, 2009, 153 min)

Režie: David Yates, scénář: Steve Kloves, knižní předloha: J. K. Rowling, produkce: David Barron, David Heyman, kamera: Bruno Delbonnel, střih: Mark Day, hudba: Nicholas Hooper

Hrají: Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ron Weasley), Emma Watson (Hermione Granger), Alan Rickman (Professor Severus Snape), Tom Felton (Draco Malfoy), Jim Broadbent (Professor Horacio Křiklan), Helena Bonham Carter (Bellatrix Lestrangeová), Michael Gambon (Profesor Brumbál), Warwick Davis (profesor Kratiknot), Maggie Smith (profesorka McGonagallová), David Thespis (Remus Lupin), Helen McCrory (Narcisa Malfoyová), Mark Williams (Artur Weasley), Robbie Coltrane (Hagrid), Natalia Tena (Tonksová), Julie Walter (Moly Weasleyová), Matthew Lewis (Newille Longbottom), Bonnie Wright (Ginny), Anna Shaffer (Romilda Vaneová), Georgina Leonidas (Katie Bellová), Isabella Laughland (Leanne), Louis Cordice (Zabini), Jessie Cave (Levandule Brownová), Scarlett Byrne (Pansy Parkinsonová), Freddie Stroma (Cormac McLaggen), Hero Fiennes - Tiffin (Tom Radle), James Phelps (Fred Weasley), Oliver Phelps (Georg Weasley), David Bradley (Argus Filch), Evanna Lunch (Lenka Láskorádová)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.