Harry Potter a Fénixův řád

3. srpen 2007

Do Bradavic přichází temné časy, ministr kouzel Kornelius Popletal ve své paranoie brojí proti Brumbálovi a jeho přátelům, pokouší se získat moc i nad školou čar a kouzel, aby se tak domnělého soka zbavil a zároveň se snaží mediálně zdiskreditovat všechny názorové oponenty v čele s Harrym. V pozadí nad tím vším se vznáší temná vůle navrátivšího se lorda Voldemorta. UVNITŘ TRAILER!

Rozkol v kouzelnickém světě po návratu temného pána nadále pokračuje, ministr kouzel Kornelius Popletal a jeho stoupenci vidí ve zvěstech o Voldemortově návratu politický tlak směřující k jejich odvolání, a proto se veškerými prostředky snaží očernit ředitele bradavické školy Brumbála a Harryho Pottera, jediného svědka návratu toho, jehož jméno nesmí být vysloveno.

Všechny události, ke kterým postupně dochází, jsou viděny dvojím pohledem. Zasvěceným pohledem členů Fénixova řádu, jenž se systematicky připravuje na příchod temných časů, a politicky angažovaným pohledem Denního věštce, který zavírá oči před skutečností a slouží jako nástroj propagandy ministerstva kouzel. Ministerstvo kouzel se snaží vyšachovat Brumbála i převzetím kontroly nad Bradavicemi pomocí nové učitelky obrany proti černé magii Dolores Umbridgové.

Harry Potter a Fénixův řád

Harry mezitím musí řešit vlastní problémy, protože valná většina spolužáků ho díky článkům v Denním věštci pokládá za psychicky nevyrovnaného lháře, škola se díky Umbridgeové proměnila v peklo a mile se usmívající, buclatá učitelka v růžovém kostýmku nevynechá jedinou příležitost, aby Harrymu znepříjemnila život. Situace ve škole se čím dál tím víc přiostřuje až nakonec jmenováním Umbridgové do funkce vrchní bradavické vyšetřovatelky přeroste v otevřený konflikt a Harrymu krom dalších starostí dolehne na bedra tíže zodpovědnosti ke spolužákům, které potají cvičí v obraně proti černé magii. Všechno valem spěje vstříc velkému finále, kdy se definitivně ukáže na čí straně byla pravda.

Harry Potter a Fénixův řád

Celá potterovská filmová série musela nevyhnutelně dospět do stadia, kdy ani dvě a půl hodiny nestačí na zachycení neustále rostoucího rozsahu děl J. K. Rowlingové. Postupně se s tímto problémem potýkala čtveřice režisérů; Chris Columbus si ještě mohl dovolit více méně doslovnou adaptaci, neboť rozsah děje ani jeho komplikovanost nenabraly ještě takových rozměrů jako v dílech následujících, kdy Harry postupně dospívá, jeho svět se nezadržitelně rozšiřuje a komplikuje. David Yates tak dostává do rukou osmisetstránkovou knižní předlohu nabitou dějem, oscilující mezi temnou a humornou stránkou, a celým dílem prochází neustálý vývoj Harryho postavy, která roste s tíhou úkolů a množstvím nesnází, jenž musí překonávat. Navíc teď už nejde jen o školu, ale o osud celého kouzelnického světa. Je to samozřejmě příliš velká porce na to, aby se bezezbytku vešla do jednoho filmu, a proto mě zajímalo, jak se k tomu scénárista s režisérem postaví. Vydali se cestou nejmenšího odporu, kamera pedantsky sleduje Harryho v situacích, kdy se podle knížky vizuálně něco děje, veškeré odbočky, nebo události, které úzce nesouvisí s Harryho postavou, nebo netvoří cestu k závěrečnému souboji na ministerstvu kouzel, byly nemilosrdně vyškrtnuty.

Harry Potter a Fénixův řád

Fénixův řád jako celek může připravit trochu zapeklitý oříšek divákům neznalým knižní předlohy. Ne však proto, že by byl děj nepochopitelný, spíš nedostatek prostoru pro cokoli jiného poněkud zastřel motivy postav, takže občas vidíme někoho něco dělat, ale nechápeme proč to dělá a nebo proč se od minula jeho chování změnilo. Děj nejede plynule, střihy jsou ostré a je hodně znát, že mezi dvěma po sobě jdoucími událostmi vždycky uplynul nějaký čas, každopádně však po sobě zanechá dojem jisté rozkouskovanosti a ve výsledku pak nejefektněji působí pasáže, které se i v předloze odehrávají v kuse (například závěrečný souboj v oddělení záhad). Co se ovšem těžko odpouští je posun charakteru některých postav nebo jejich váhy z hlediska celého příběhu. Suverénní a vyrovnaná Ginny Wiesleyová neustále potají sleduje Harryho pohledem smutného baseta, Voldemort si v závěru pohrává s Brumbálem a nakonec bez potíží uniká a všeobecná revolta proti vrchní bradavické vyšetřovatelce se na straně učitelského sboru omezí v zásadě jen na kradmé gesto profesora Kratiknota. Lehkou trhlinou v logice příběhu je pak výslech studentů pomocí veritaséra, protože v takovém případě by všechno prozradil skutečně každý, nejen dívka Harryho srdce.

Harry Potter a Fénixův řád

Digitální efekty, výprava a triky samozřejmě udržely svou nadstandardní úroveň, takže se rozhodně nemusíte bát, že by se nebylo na co dívat. Nejvyšší kartou ve hře je opět kvalitní casting a herecké výkony představující množství zajímavých a neokoukaných tváří a vytvářející pečlivě propracované charaktery postav. Imelda Staunton předvedla v roli Dolores Umbridgové hotový herecký koncert a z její nasládlé postavy naplněné potlačeným sadismem a utilitarismem jde občas doslova mráz po zádech. Mimo ostřílených potterovských harcovníků pak zaujme i Evanna Lynch jako Lenka Střelenka, která pohledem do dálky a bledou éterickou vizáží působí skoro jako bytost z jiného světa.

Harry Potter a Fénixův řád

Co říct na závěr? Nový Potter sice výrazně nezklamal, ale na druhé straně ani ničím nepřekvapil. Nezkušenost Davida Yatese se podepsala především na rozpačitém vyznění některých pasáží (únos Umbridgové Kentaury) a také má na svědomí jistou fragmentovitost filmu. Přesto je Řád Fénixe okázalou podívanou, která kromě digitálních efektů může nabídnout i neotřelý casting a přirozené herecké výkony.

Harry Potter a Fénixův řád

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Warner Bros.

Harry Potter a Fénixův řád (Harry Potter and the Order of the Phoenix) dobrodružný / rodinný / fantasy / drama, Velká Británie / USA, 2007

Režie: David Yates, scénář: Michael Goldenberg (podle románu J. K. Rowling), kamera: Slawomir Idziak, produkce: David Barron, David Heyman, střih: Mark Day, hudba: Nicholas Hooper

Hrají: Daniel Radcliffe (Harry), Emma Watson (Hermiona), Rupert Grint (Ron), Gary Oldman (Sirius Black), Michael Gambon (Albus Brumbál), Imelda Staunton (Dolores Umbridgová), Ralph Fiennes (Lord Voldemort)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio