Hana Reinerová

24. duben 2006

Být výborným překladatelem literatury a poezie ještě vůbec neznamená být slavným člověkem. Přesto se této záslužné profesi obětavě věnuje řada vynikajících osobností. Bezesporu k nim náleží překladatelka Hana Reinerová, oceněná za svou práci nejvyšším státním bulharským vyznamenáním za kulturu. V příštím roce završí padesát let, po která se věnuje překladům bulharské prózy, poezie, divadelních her, písňových textů, filmů i rozhlasových pořadů.

Kudy vedla cesta paní Hany Reinerové k bulharské literatuře? Začala dávno předtím, než se narodila. Její dědeček z otcovy strany, Zikmund Steiner, se koncem 70. let 19. století usadil v Bulharském městě Ruse a byl přednostou železničních stanic v Ruse, Varně a v Plovdivu. Hana Steinerová se narodila (*19.dubna 1921) v Benešově u Prahy, ale šťastné dětství prožívala s rodiči v Bulharsku.

Počátkem 30. let minulého století rodina přesídlila do Čech, Hana v roce 1939 maturovala na klasickém gymnáziu v Hradci Králové. Po něm absolvovala v Praze roční kurs zdravotních sester, stala se vychovatelkou v židovském dětském domově a provdala se za dr. Karla Reinera. Nacisté je odvlekli do Terezína, Osvětimi, Freibergu, Mauthausenu. Oba přežili, ale ztratili své rodiny. Po nelidských útrapách mohli znovu začít žít pro vlastní rodinu a přátele.

Paní Haně Reinerové blahopřejeme k jejím letošním 85. narozeninám.

Vysílání: 24 - 28. 4. 2006.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.