Gone Baby Gone

2. květen 2008

Mladý soukromý detektiv Patrick Kenzie řeší se svou partnerkou případ unesené holčičky. To, co se zprvu jeví jako banální únos, se čím dál více komplikuje a jednotlivé nitky rozplétaného případu odhalují pozadí plné drog, zkrachovalých rodinných příslušníků a zkorumpovaných policistů. Patrick ještě netuší, že bude muset řešit dilema mezi literou zákona a tím, co bude nejlepší pro unesené dítě.

Dorchester je jedna z nejnebezpečnějších čtvrtí Bostonu s vysokou úrovní kriminality, plná drogových dealerů, feťáků, pouličních kriminálníků a lidí žijících na hranici chudoby, kteří nemají, kam jinam by šli. Patrick Kenzie (Casey Afleck) se v Dorchesteru narodil a prožil v něm celý dosavadní život. Zvolil si práci soukromého detektiva, protože své prostředí dokonale zná, zná ty správné lidi na obou stranách zákona a může alespoň trochu pomoci lidem, kteří to potřebují a kteří jsou schopni za jeho služby zaplatit. Celý Boston šokuje případ unesené čtyřleté Amandy McCready, rádio i televize jsou toho zločinu plné a navzájem se předhánějí v nejdivočejších spekulacích a emotivních rozhovorech s nešťastnými rodinnými příslušníky a nejbližšími sousedy. Zoufalý Amandin strýc se obrátí na Patricka a jeho spolupracovnici a přítelkyni Angie (Michelle Monaghanová) s prosbou o pomoc při pátrání.

Patrick a Angie začnou s pátráním a postupně přicházejí na to, že nic není takové, jaké se to zprvu zdálo. Amandina matka Helena (Amy Ryan) je závislá na kokainu. O dcerku se nikdy moc nestarala a větší část rodinných povinností ležela vždycky na bedrech jejího bratra a jeho manželky. Policie s náčelníkem Jackem Doylem (Morgan Freemen) zachovává prapodivnou rezervovanost. Po intenzivním pátrání Patrick s policií zjistí, že dítě unesl místní drogový dealer, kterému Helena s přítelem ukradli peníze. Zorganizovaná výměna peněz za děcko skončí naprostým fiaskem, při kterém je dealer zastřelen a Amanda spadne do jezera a utopí se. Její tělo však nikdy není nalezeno. Policie případ považuje za uzavřený, ale Patrick se odmítá vzdát, něco mu na celé věci nesedí. Za nějakou dobu vyšetřuje Patrick další únos dítěte a stále se nevzdává naděje, že by Amandu někdy mohl objevit živou a zdravou.

Gone Baby Gone

Film Gone Baby Gone, je inspirován knihou Dennise Lehanea, který se ve svých románech často věnuje bostonské periferii. Na jeho díla upozornil už Clint Eastwood, když zfilmoval Lehaneovu Tajemnou řeku. Gone Baby Gone se snaží postihnout relativitu zla, rozevřené nůžky mezi zákonem jakožto společenským územ a subjektivním morálním vnímání člověka. Na myšlence samé není nic nového, téměř každý si uvědomuje, že se literou zákona nedá postihnout každá eventualita lidského života a že se tak zákon často dostane do rozporu s obecným míněním. Stačí si vzpomenout na mnohaleté postihy hrozící důchodcům, kteří si vypěstují konopí na roztroušenou sklerózu. Ve filmu je tato disproporce navíc postavená jako rozdíl mezi blahem jednotlivce a blahem společnosti.

Gone Baby Gone

Ben Affleck se projevil jako zdatný režisér - ukočíroval s přehledem spád filmu, vztahy mezi postavami i ne zrovna triviální děj. Jeho nejsilnější zbraní je však atmosféra, která se při scéně výměny peněz za Amandu nebo při infiltraci do domu dvou feťáků blíží Fincherovu 7even. Celý film má příjemné tempo. Ve vlnách přichází gradace v podobě akce, napětí nebo zásadních odhalení, střídající informační pasáže a rozhovory s klíčovými postavami. Klíčové informace se divák dozvídá ve stejný okamžik jako Patrick, takže je dostatek času na zvažování vlastních hypotéz a sledování postupu detektivní dvojice.

Gone Baby Gone

Stejné překvapení jako režijní debut Bena Afflecka pro mě představoval herecký výkon jeho bratra Caseyho. Přirozeně působící, nikterak neheroizovaná postava Patricka Kenzieho, jehož detektivní úspěchy tkví hlavně v dokonalé znalosti prostředí a zarputilé vytrvalosti, s níž se věnuje případům. Casey zvládá i niterné pocitové herectví a morální konflikt Amandina případu se přímo odráží v jeho tváři. Také Michelle Monaghanová (Angie Gennarová) předvedla hezký herecký výkon, její postava tvoří emotivnější a empatický pól detektivní dvojice. Amandin případ vrazí silný klín do jejich vztahu a je zajímavé sledovat, jak se s tím oba vypořádávají. Kvalitní obsazení doplňuje tradičně dobře hrající Morgan Freeman a Ed Harris, který zraje s každým dalším filmem.

Gone Baby Gone

Gone Baby Gone je filmem, který vtrhnul do kin ověnčen gloriolou propracovaného snímku, který řeší morální a společenská dilemata na úrovni dosud nevídané. Tak to rozhodně není. Přesto jde o skvělý film, který se bez pompy a rozpitvávaného moralizování věnuje základnímu konfliktu mezi společenskými zákony a přirozenou morálkou. Jako třešnička na dortu jsou pak přidané napínavé a akční pasáže, které skvěle zvýrazní celkovou atmosféru snímku.

Gone Baby Gone

Gone Baby Gone (Gone Baby Gone, USA - 2007) Režie: Ben Affleck, Scénář: Ben Affleck, Aaron Stockard Kamera: John Toll Produkce: Alan Ladd jr., Sean Bailey, Dan Rissner Hudba: Harry Gregson-Williams Střih: William Goldenberg

Gone Baby Gone

Hrají: Casey Affleck (Patrick Kenzie), Michelle Monaghanová (Angie Gennaro), Morgan Freeman (kapitán Jack Doyle), Ed Harris (detektiv Remy Bressant), John Ashton (detektiv Nick Poole), Amy Ryanová (Helene McCready), Amy Madiganová (Beatrice 'Bea' McCready), Titus Welliver (Lionel McCready)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.