Georg Baselitz / Obrazy 1960-2008

10. září 2009

Výstavu obrazů světově proslulého německého malíře Georga Baselitze (71) otevřenou od 10. září v pražské Galerii Rudolfinum lze zcela určitě považovat za jeden z vrcholů letošní české výstavní sezóny. Včerejšího zahájení a tiskové konference se zúčastnil sám autor. Pražská expozice připravená ve spolupráci s Muzeem der Moderne v Salzburgu a v úzké součinnosti se samotným umělcem, zachycuje průřez Baselitzovou malířskou tvorbou od roku 1960 až do roku 2008.

Přibližuje malířův osobitý styl, který je již od počátku šedesátých let charakteristický používáním netradičních malířských technik a provokativním výběrem námětů. Georg Baselitz se narodil 23. ledna 1938 jako Hans-Georg Bruno Kern v Deutschbaselitz v Sasku. Jako občan NDR byl v roce 1956 přijat na Hochschule fürbildende und angewandte Kunst ve východním Berlíně. Po dvou letech školu opustil pro "politickou nezralost" a ve studiu pokračoval od roku 1957 v západním Berlíně. Jeho první berlínská výstava v Galerii Werner&Katz se stala okamžitě skandálem a dva Baelitzovy obrazy byly zabaveny státním zástupcem. Dnes George Baselitz patří k nejvýznamnějším německým malířům, vystavuje v nejprestižnějších světových galeriích a muzeích a je nositelem celé řady cen a vyznamenání. Žije a pracuje u jezera Amersee v Bavorsku a ve městě Imperia na italské Riviéře. Jakým okolnostem vděčíme za Baselitzovu výstavu v pražské Galerii Rudolfinum, na to se Karel Oujezdský zeptal jejího ředitele a spolukurátora výstavy, historika umění Petra Nedomy.

Tiskové konference se zúčastnil i profesor Martin Roth, generální ředitel Státních uměleckých sbírek Drážďany, kde bude od 10. října probíhat jedinečná tematická výstava - Georg Baselitz / Drážďanské ženy - připravená k 20. výročí pádu berlínské zdi.

Spustit audio