Galerie Vincence Kramáře 1964–1972

27. březen 2012

V Malé věži Centra současného umění DOX v Praze 7-Holešovicích otevřel Archiv výtvarného umění další ze série komorních výstav, které poodhalují některé dnes už zapomenuté aktivity a peripetie vývoje českého výtvarného umění.

Tentokrát je nová výstava věnovaná dnes už neexistující Galerii Vincence Kramáře, která svou výstavní činnost zahájila 27. září 1964 v parteru domu v ulici Československé armády v Praze 6-Dejvicích.

Galerie Vincence Kramáře na tomto místě sice působila až do roku 1991, kdy ji nahradil autosalon, ale její slavné období trvalo jen do roku 1972, protože původní výstavní komise, která v ní prosazovala progresivní výstavní program, byla normalizační garniturou zlikvidována.

Na to jakou roli ve své době dejvická Galerie Vincence Kramáře na české výtvarné scéně sehrála, se Karel Oujezdský zeptal jejího kurátora Jiřího Hůly z Archivu výtvarného umění.

Výstavu „Galerie Vincence Kramáře 1964–1972“ si můžete v Malé věži Centra současného umění DOX v Poupětově ulici v Praze 7 - Holešovicích prohlédnout do 27. května.

Spustit audio