Frédéric Beigbeder: Největší Žijící Francouzský Spisovatel. Nemoderní text

16. prosinec 2019

Dva příběhy z knihy Povídky psané pod vlivem extáze francouzského spisovatele a literárního kritika. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Francouzský prozaik a literární kritik Frédéric Beigbeder (nar. 1965) působil v týdenících jako Elle nebo Paris Match, psal fejetony pro literární měsíčník Lire, od roku 2010 psal pro Figaro Magazine. Po zkušenosti s prací v reklamní agentuře vydal román 99 franků (1995, česky 2003), později přejmenovaný na 14,99 €. Kniha se stala nejprodávanějším francouzským románem v zahraničí.

Soubor Povídky psané pod vlivem extáze vyšel v nakladatelství Gallimard v roce 1999 (česky nakl. Fra, Praha 2012). Kniha měla okamžitý úspěch u čtenářů a patřila k dílům, která přinesla renesanci zájmu francouzského čtenářstva o povídkový žánr (k dalším takovýmto dílům patřily např. povídky Anny Gavaldy nebo Philippa Delerma. Ze souboru jsme vybrali dva texty: jeden pracuje s obecně rozšířeným francouzským mýtem velkého spisovatele a úctou s ním spjatou, druhý představuje fragmentární výsek z bezútěšného života moderního mladého člověka – je to „dandy 21. století“ – vrženého do nehostinného prostředí amerického velkoměsta.

Účinkuje: Filip Čapka

Překlad: Anna a Erik Lukavští
Připravil: Petr Turek
Režie: Lukáš Hlavica
Natočeno v roce 2013.

autor: tur
Spustit audio