Flétna, harfa a smyčce hrají po francouzsku

14. duben 2008

Repertoár sólistů a komorních souborů, které systematicky představuje vydavatelství ArcoDiva, se zpravidla vyznačuje kvalitou i dramaturgickou objevností. Platí to také pro titul, jenž představuje komorní tvorbu francouzských skladatelů Jeana-Reného Francaixe, Charlese Bordese, Paula M. Th. d´Indyho, H. C. G. Pierného a André Joliveta v podání flétnisty Carla Janse, harfistky Kateřiny Englichové a Kvarteta Martinů.

Všechny skladby jsou melodicky i výrazově bohaté a nabízejí výtečnou příležitost zvláště sólovým nástrojům. Vyznačují se francouzskou lehkostí, šarmem a půvabem a také duchaplností (viz třeba Francaixův Kvintet pro flétnu, smyčcové trio a harfu). Výběr jako celek pak přináší působivý hudební zážitek umocněný výtečnými výkony sólistů - Carla Janse a Kateřiny Englichové. Nejstarším z autorů je d´Indy (1851-1931), který se kromě komponování věnoval také objevování a zpřístupňování historických skladeb. Jeho Suita pro flétnu a komorní nástroje sice vychází z formy barokní suity, více však ji charakterizují pastelové barvy a romantické gradace pozdního romantismu. Bordesova (1863-1909) Baskická suita pro sólovou flétnu a smyčcový kvartet kreativně využívá rytmických i metrických zvláštnosti baskických tanců. H. C. G. Pierné (1863-1937) se na desce představuje impresionistickou "krajinomalebnou" skladbou Voyage au "Pays du Tendre" d´aprés la carte, v níž má velký prostor harfa a výtečně napsaný flétnový part. André Jolivet (1905-1974) nejprve melodicky navázal na Debussyho, Ravela či Dukase, později ho ovlivnil Schoenberg, aby nakonec usiloval o navrácení hudby "zpět k jejímu prapůvodnímu významu s jejím magickým výrazem náboženské víry." Však také jeho Chant de Lines pro flétnu a smyčce působí silně mystickou atmosférou.

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.