Filmaři v Rusku čelí náboženské cenzuře

28. duben 2017
Slovo o filmu , Slovo o filmu

I když se jako ruský režisér přizpůsobíte státem preferovaným tématům, pořád nemáte vyhráno... Ruští náboženští aktivisté vyhrožují kinům, polévají fotky močí, strhávají na ulici trička z lidí a protlačují „cenzuru zespodu".

Nový druh cenzurního tlaku v Rusku spočívá v „urážce náboženského cítění". Skupiny pravoslavných či jiných aktivistů vyjadřují svůj nesouhlas s výstavou, divadelním představením, filmem velmi ostře. Páchají výtržnosti, vyhrožují kinům, která se chystají uvést jimi odmítaný film, zapálením. Protestují proti dílům, která jsou teprve v přípravě. „Všechno to začalo s kauzou Pussy Riot v chrámu Krista Spasitele, kde se urážka náboženského cítění poprvé objevila jako argument," říká filmová publicistka Kamila Dolotina, se kterou o tendencích k náboženské cenzuře mluvili v pořadu Slovo o filmu.

 

Aktivisté v poslední době například zničili výstavu Vadima Sidura anebo polili močí fotky na výstavě Jocka Sturgesse. Kauzami se na podnět politiků podporujících tyto skupiny zabývají soudy. Problémy mají fotografické výstavy, které prezentují nahotu, filmy, ve kterých se u historických postav ruských velikánů objevují tabuizované motivy jako homosexualita a podobně.

Nevhodné: Jesus Christ Superstar, Tannhäuser, Mikuláš II.

Ruský film reguluje etická charta, kterou inicioval samotný prezident Putin. Z oběhu vytlačuje filmy s vulgarismy i takové, ve kterých se pije alkohol a kouří. Podporují se naopak vlastenecké filmy o slavných dějinách a nadějné současnosti. Problémy – z náboženských i jiných důvodů – tedy mají debutující režiséři, kterým jde o to, aby vůbec mohli nastartovat kariéru, ale i zavedené muzikálové produkce jako Jesus Christ Superstar nebo opera Tannhäuser. Ta byla zakázána v Novosibirsku, protože v ní Ježíš vystupuje jako postava, a to v rozporu s představami některých věřících. S aktivistickým odporem se střetl renomovaný režisér Alexej Učitel, který natáčí film Matylda o milostném románku cara Nikolaje II., jehož pravoslavná církev později prohlásila za svatého, a tudíž nesnese podobné „urážky". Proti náboženské cenzuře vystoupili například Andrej Zvjagincev (režisér filmů Návrat, Leviathan ad.) a další významné osobnosti ruské kultury.

 

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.