Filip Dvořák, cembalista

24. září 2015

Filipa Dvořáka slyšeli příznivci vltavské Telefonotéky v tomto roce podruhé.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Poprvé to bylo 11. března, kdy v živém vysílání s posluchači ve studiu „zaskočil“ za onemocnělou kolegyni a na klavír bravurně doprovodil sopranistku Irenu Troupovou. Mimo vysílání jsme tehdy byli svědky jeho žánrově pestrému preludování.

Slovo dalo slovo a Filip Dvořák, kterého hudební veřejnost zná především jako cembalistu, usedl k mikrofonu vltavského studia podruhé, tentokráte jako hlavní host.

Čím déle Filipa Dvořáka znám, tím více bych jej charakterizovala jako nenápadně nápadného muzikanta, který neustále překvapuje. Ponejvíce jej známe jako cembalistu, spolupracujícího s mnoha komornímu soubory i orchestry, často v umělecké dvojroli.

Před koncertem pečlivě ladí cembalo, na koncertě si hudbu užívá jako výsostně svobodný interpret, který ctí notový zápis a dovede ho i patřičně zdobit.

03475172.jpeg

To vše ku prospěchu svému, hudby samotné i posluchačů. A také například ku prospěchu soutěžících o titul laureáta mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro, kde jsme Filipa Dvořáka mohli sledovat dokonce v trojroli, protože spoluúčinkoval s orchestrem na pódiu Dvořákovy síně Rudolfina i jako klavírista.

Přestanu v tuto chvíli počítat všechny „muzikantské role“ svého hosta. Dopočítat se jich není snadné, protože Filip Dvořák cembala také intonuje – v proslulé české cembalářské dílně Františka Vyhnálka v Hovorčovicích u Prahy, pečuje o nástroje na Hudební a taneční fakultě Akademie múzických umění v Praze, spolupracuje s mnoha soubory staré hudby, založil barokní soubor Hipocondria ensemble, je členem jazz-barokní formace Transitus Irregularis...

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Eva Ocisková
Spustit audio