Festival bollywoodského filmu

20. říjen 2004

Indická komerční kinematografie sedmkrát jinak Již druhý ročník Festivalu bollywoodských filmů proběhne od 21. - 27. 10. 2004 v kině Aero. Festival pořádají absolventka indologie na FF UK Hana Havlíková, režisér a scenárista Radim Špaček a tanečnice a choreografka Sangita Shresthová za podpory Ministerstva kultury ČR a Velvyslanectví Indické republiky. Po sedm dní budeme mít možnost seznámit se v kině Aero s výběrem z indické filmové tvorby.

Sedmnáct filmů, které budeme moci zhlédnout, tvoří tematický průřez bollywoodskou kinematografií. Filmy jsou rozděleny do sedmi kategorií: 21. 10. Politický a náboženský konflikt, 22. 10. Okultismus a záhady, 23. 10. Bollywoodský tanec, 24. 10. Diaspora, 25. 10. Rodina a tradice, 26. 10. Společnost, 27. 10. Akční filmy a mafie. Kvůli různým délkám filmů začínají projekce každý den v jinou dobu. Filmy jsou uváděny v původním znění s anglickými titulky a jsou simultánně tlumočeny do češtiny.

Bollywood

Bollywoodské filmy představují svébytnou část komerční indické kinematografie v hindském jazyce, která vzniká v Bombaji. Označení Bollywood je samozřejmě slovní hříčka, jež odkazuje na kolébku amerických komerčních filmů. V Bombaji vzniká asi 15 % z celkové indické filmové produkce asi osmi set padesáti filmů. Ostatní snímky se točí převážně v jiných jazycích než v hindštině a jsou mnohem méně známé, neboť se distribuují většinou jen v daných jazykových oblastech.

Jako doprovodný program festivalu proběhne v sobotu 23. 10. v restauraci Dahab (Dlouhá 33, Praha 1) Bollywood party, jejíž součástí bude kromě největších hitů z indických filmů projekce videoklipů, ukázka Bollywoodského tance a pro zájemce od 19.00 taneční workshop (výuka bollywoodského tance).

autor: Jakub Leníček
Spustit audio