Extrémní svahy

3. listopad 2006

Představte si tichou krásu a nesmírnou rozlehlost panenských bílých plání a jako nůž ostrých útesů, deroucích se z pod neposkvrněné sněhové přikrývky, a najednou vidíte, jak po té rozlehlé bílé pláni jede plynule malá černá tečka, která za sebou nechává ladné obloučky, jako když táhnete prst dortovou polevou. Elitní skupina složená ze tří generací snowboardistů přijíždí na Aljašku, aby v extrémním terénu změřila své síly se strmými skalnatými svahy. PODÍVEJTE SE UVNITŘ NA TRAILER

Shaun White (vítěz na U-rampě ZOH v Turíně a pětinásobný vítěz X-games), Terje Haakonsen (trojnásobný mistr světa), Shawn Farmer, Nick Perrata (průkopníci snowboardingu na Aljašce) a Hannah Teter, současná fenomenální jezdkně a členka amerického snowboardového teamu. Tito jezdci spolu prožijí tři týdny v nádherném prostředí aljašského Valdezu jízdou na vrcholcích, kam se většina lidí nikdy nepodívá. Pro některé z nich (Sahun White a Hannah Teter) je freeriding (volné extrémní ježdění) naprostou novinkou a s pomocí zkušených freeriderů (Shawn Farmer a Nick Perrata) se postupně seznamují s extrémními svahy s jednoduchým cílem: sjet některý z doposud nepokořených aljašských vrcholků.

Extrémní svahy

Extrémní svahy však nejsou pouhým dokumentem o freeridingu a aljašských vrcholcích, tvůrci filmu si vzali za úkol seznámit nás pomocí prostřihů i s jednotlivými protagonisty a hlavně s historií snowboardingu obecně. Pomocí archivních záběrů i poučeného výkladu se můžeme v několika vstupech seznámit s více než čtyřicetiletou historií snowboardingu od chvíle, kdy roku 1965 propojil Shermenn Poppen dvě lyže a dal tak vzniknout tzv. snurferu, nejbližšímu předchůdci dnešních prken, až po současnost, v níž je snowboarding olympijským sportem, který udává tón módním trendům a každoročně do něj tečou miliardy dolarů.

Extrémní svahy

Aljašská pasáž filmu se vyznačuje vysokou kvalitou obrazu a záběry, nad nimiž nevědomky tajíme dech, když vidíme rozlehlou bílou plochu a najednou kamera odzoomuje a my zjistíme, že to, co jsme doposud pokládali za rovinu, je ve skutečnosti svah se sklonem více než 60°, na jehož hraně zrovna stojí člověk připravený spustit se dolů závratnou rychlostí. Krom toho máme také možnost poznat trochu blíže jednotlivé jezdce, dozvědět se jaká je jejich motivace, kdo z nich jezdí pro požitek z jízdy, koho naplňuje uznání davu a soutěživost a komu jde o překonávání vlastních hranic.

Extrémní svahy

Hodnotit kvalitu archivních záběrů nemá cenu. Mnohdy jde o snímky natáčené na amatérské kamery, jejich kouzlo však tkví v něčem jiném. Zachycují experimenty, které formovaly tvář snowboardingu do podoby, jakou známe dnes. Kdo z nás se může pochlubit, že viděl šílence, kteří si ať už z hecu, nebo lásky k pohybu, přidělali na nohy mátino žehlící prkno a pak se na něm se zběsilým křikem spustili ze zasněženého kopce? Podobných pokusů proběhla celá řada, než se alespoň v základní míře standardizovalo snowboardové vybavení. Snowboarding však ve svých počátcích nebyl jen otázkou vybavení, ale i specifické společenské skupiny, která vyznávala naprosto odlišné životní hodnoty, a tím se samozřejmě dostávala velmi často do konfliktu s okolím. Spousta lyžařských středisek zakazovala snowboardistům vstup na své sjezdovky, aby pak o deset let později houfně vítala prknaře, kteří de facto zvrátili trend upadajícího zájmu o zimní sporty.

Extrémní svahy jsou dokumentem, který přes dlouhou stopáž zhlédnete se zájmem. Dozvíte se z něj spoustu zajímavých věcí velice přístupnou formou a mnohdy vás film přiměje i žasnout. Rozhodně stojí za vidění. Pakliže nejste fanoušky snowboardingu, nebo jste na prkně nikdy nestáli, máte dost velkou šanci, že po zhlédnutí Extrémních svahů to zatoužíte zkusit. Tvůrcům filmu se podle mě podařil unikátní kousek. Podali svým snímkem ucelený obraz sportu i specifického způsobu života, kterému přes jeho značnou informační hodnotu nechybí ani osobní rozměr.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Blue Sky Film Distribution

Extrémní svahy (First Descent), USA, 2005, akční

Režie: Kemp Curley, Kevin Harrison, scénář: Kevin Harrison, kamera: Scott Duncan, střih: Kemp Curley, hudba: Mark Mothersbaugh, producenti: Kemp Curley, Kevin Harrison, výkonný producent: Larry Tanz

Hrají: Shaun White, Terje Haakonsen, Shawn Farmer, Nick Perata, Hannah Teter

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.