Eurotrialog, festival nepopulární hudby v Mikulově

27. srpen 2015

Tento víkend se Mikulov stane baštou vyznavačů alternativní hudby, neboť se tam už po sedmnácté odehraje festival nepopulární hudby Eurotrialog. O názvu rozhodla příhodná poloha Mikulova ležícího nedaleko Rakouska i Slovenska.

Představitelé slovenské i rakouské nezávislé hudební scény se stali pravidelnými účinkujícími na festivalu, jehož letošní ročník otevře v pátek odpoledne v Dietrichsteinské hrobce Josef Klíč a uvede svou sólovou kompozici pro hlas a několik violoncell nazvanou Requiem za Magora.

Během dvoudenního hudebního maratonu se na scénách Amfliteatru a ve Stanu představí na 3 desítky kapel, které patří k elitě naší hudební nezávislé scény, početně je zastoupena i nová, nastupující generace. Zvláštní pozornost bude letos věnovaná stálici festivalu, skupině Už jsme doma, která zde koncertem i výstavou oslaví 30 let své existence. Program Eurotrialogu uzavře film Takovej barevnej vocas letící komety, který je věnovaný Filipu Topolovi a bude uveden v místním kině v předpremiéře.

03458097.jpeg

Odpolední Mozaikou vás bude provázet Kuzmich Orchestra, který na Eurotrialogu otevře páteční program na podiu Amfiteatru. Konkrétně to budou skladby z elektroakustického alba Ptačí sliby natočeného zpěvačkou a baskytaristkou Dorotou Barovou s kytaristou Josefem Ostřanským. Album vzniklo před pěti lety a obsahuje 10 neofolkových skladeb. Autorem hudby je Josef Ostřanský a texty přispěli Dorota Barová, David Růžička, Karel David a jeden je od polského básníka Krzysztofa Kamila Baczyńskieho.

Kuzmich Orchestra vystupuje na rozličných scénách po celém světě, ale jen příležitostně, protože oba jeho hlavní protagonisté působí ještě v dalších formacích. Dorota hraje v duu Tara Fuki, vystupuje s Doma Ensemble, Vertigo Quintetem, Ty lidi s Jarynem Jankem, improvizačním akustickým duem Tellemark anebo v akustickém projektu Anety Langerové Pár míst.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio