Eric-Emmanuel Schmitt: Návštěvník. Dramatická fantazie o Sigmundu Freudovi

9. listopad 2019

Dramatický a zároveň filozofující příběh proslulého francouzského dramatika natočil režisér Jiří Horčička s Petrem Pelzerem a Ladislavem Frejem v hlavních rolích. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

„Moudrost často spočívá v tom, že dáme na své bláznovství a ne na svůj rozum,“ říká Sigmundu Freudovi tajemný návštěvník, který je možná ztělesněným druhým já slavného psychiatra...

Svou hru situoval autor do jara 1938, krátce po připojení Rakouska hitlerovským Německem. Přestože nacisté stupňují teror vůči židovskému obyvatelstvu, odmítá proslulý psychiatr Sigmund Freud podepsat prohlášení, jež mu může otevřít cestu k odchodu do exilu.

Teprve, když je jeho dcera během domovní prohlídky odvlečena na gestapo, rozhoduje se Freud odejít. Gestapácký důstojník však Freuda začne vydírat a propuštění dcery podmiňuje finančním odstupným. Do Freudova bytu vstupuje mezitím neznámý návštěvník a v jeho nelehké situaci mu výrazně pomůže...

Osoby a obsazení: Sigmund Freud (Petr Pelzer), Anna, jeho dcera (Miluše Šplechtová), Neznámý (Ladislav Frej), Nacista (Jan Vlasák) a hlas (Jiří Plachý)

Přeložil: Michal Lázňovský a Tomáš Vondrovic
Rozhlasová úprava: Michal Lázňovský a Tomáš Vondrovic
Hudba: Petr Mandel
Dramaturg: Hynek Pekárek
Režie: Jiří Horčička

Natočeno v roce 1996.

Spustit audio