Elsa Aids: Kniha omezení

22. únor 2020

Výběr z básnické sbírky autora střední generace. Texty, kterým je vlastní snaha reflektovat aktuální dění ve společnosti, v přednesu Ivana Řezáče a Ladislava Hampla poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Elsa Aids je do jisté míry solitérem české poezie. V období mezi lety 2006 a 2011 vydal šest knih vlastním nákladem v počtu několika kusů, později nalezl místo mezi autory pražského nakladatelství Rubato, které se české poezii příliš nevěnuje a krom jeho tří knih – lyrický deník Trojjediný prst (2011), Nenávist (2014) a Kniha omezení (2018) – zde vyšly už jen dvě básnické sbírky domácích autorů.

V jeho textech dominují dvě polohy. Intimní, která se zaobírá vlastní zranitelností, křehkostí a omezením přinášejícím nemoc, a společenská. I do té zasahuje nemoc. Elsa Aids komentuje současnou společnost plnou voyeurství. „Odvážně, bezohledně a naprosto srozumitelně (...) vyslovuje to, o čem se ve ‚slušné‘ společnosti jaksi nemluví a co pro nikoho není snadné vyslovit,“ charakterizuje jeho snažení básník Kamil Bouška.

Účinkují: Ivan Řezáč a Ladislav Hampl

Připravil: Petr Šmíd
Zvukový mistr: Radek Veselý
Režie: Vít Vencl
Natočeno v roce 2020 (premiéra).

autoři: Petr Šmíd , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio