Elias Sanbar: Majetek nepřítomných

3. prosinec 2018

Vzpomínka na dny po útěku z Palestiny. Autobiografickou povídku současného palestinského autora poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání. 

Elias Wadih Sanbar je současný palestinský historik, spisovatel a básník, novinář a také diplomat, neboť od roku 2012 je palestinským velvyslancem v UNESCO. Ve své vzpomínkové próze Majetek nepřítomných nahlodává obvyklý mediální obraz palestinských Arabů jako násilnických primitivů. Přestože je jeho text pouhým fragmentem rozsáhlejšího cyklu, dokáže zaujmout především atmosférou a zvláštní hravostí podbarvenou tragickými podtóny. 

Autobiografickou povídku Majetek nepřítomných najdeme v antologii s názvem Čí je to sen z roku 2003. Jde o výběr textů ze sborníku Festivalu frankofonní povídky a novely, který se už přes dvacet let každoročně koná ve francouzském městě Saint Quentin. Texty vybrali a přeložili tehdejší studenti z Ústavu románských studií na FF Masarykovy univerzity v Brně a vydaly brněnské Větrné mlýny. V doslovu se dočteme, že jediným kritériem výběru byly „osobní sympatie a vkus překladatelů“.

Účinkuje: Ivan Dejmal

Překlad: Petr Christov
Zvuk: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
V olomouckém studiu vyrobila Tvůrčí skupina Drama a literatura.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio