Eliahu Inbal povede Českou filharmonii

2. duben 2008

Novým šéfdirigentem České filharmonie bude od sezony 2009/2010 Eliahu Inbal. Významný izraelský umělec (1936), dříve mj. hudební ředitel frankfurtských a berlínských symfoniků, je nyní hudebním ředitelem Divadla La Fenice v Benátkách a šéfem tokijského Metropolitního symfonického orchestru; benátské angažmá ukončí ještě před nástupem do Prahy a tokijské o rok později.

Inbal je zasvěceným znalcem české kultury a hudby zvláště: "Od dětství mám blízký vztah k Smetanovi, Dvořákovi, Janáčkovi i Martinů. Mé představy o Praze ovlivnila i literatura a výtvarné umění, třeba Kafka či fotografie Josefa Sudka. Musím říct, že setkání s vaší zemí má očekávání naplnilo," říká dirigent. "Ještě mi ale chybí čeština. Ale už jsem si pořídil učebnici." O jazyku se nezmínil náhodou, považuje jej totiž za velmi významný prvek i pro vnímání a interpretaci hudby. "Charakter hudby a orchestru vychází z jazyka," soudí a dodává: "V rozporu s všudypřítomnou globalizací se vždy snažím uchovat rozdíly mezi styly jednotlivých hudebních těles - a bude to i v České filharmonii. Charakter orchestru je vždy svébytnou kvalitou." Podle něj staví zeměpisná poloha Česko do role zprostředkovatele mezi východem a západem Evropy a česká hudba významně obohacuje evropské umění.

Při práci s Českou filharmonií chce navázat na velké dirigentské osobnosti (oceňuje například kvalitní nahrávky s V. Talichem či K. Ančerlem). Rád by měl co nejširší repertoár, bude uvádět velká klasická díla i moderní orchestrální skladby - to vše s akcentem na českou hudbu, zejména na Martinů, Suka, Schulhoffa, Kabeláče či Felda. Naše publikum uslyší nejbližší vystoupení České filharmonie s Eliahu Inbalem za rok v dubnu, inaugurační koncert v září příštího roku.

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.