Eggnoise kouzlí počtvrté

29. září 2013

Představení nového alba málem pohřbené originální české kapely

EGGNOISE - 4
Před dvěma lety kapela Eggnoise oznámila ukončení koncertní činnosti. Oba kapelníci Ondrové Galuška a Kopička to zdůvodnili snahou se více soustředit na natáčení alb, ale většina fanoušků to brala jako faktický konec respektované skupiny. Zvlášť když na povrch prosákly informace o nepříliš dobrých vztazích mezi leadry, kteří tvořili valnou většinu repertoáru, a zbytkem kapely.

Čas je ale nejlepší lék a i tyhle rány zdá se zahojil. Eggnoise tak před pár dny vydaly nové album lakonicky nazvané „4“. Část z desítky nových písní zazněla v Hřebejkově filmu Svatá čtveřice, písně jako Trouble nebo Něco se jsou tímto snímkem bezprostředně inspirovány a zbytek alba tvoří koncertně prověřené kusy jako Houpacího koně a Anytime 8, které dosud na svůj albový otisk čekaly.

Eggnoise - 4

Druhou skvělou zprávou je malé koncertní turné, které Eggnoise k desce uspořádají. Zatím jsou v plánu Český Těšín, Brno, Krnov a Praha, ale kluci by se nebránili ani dalším štacím, což je i taková nenápadná výzva směrem ke zdejším pořadatelům… Eggnoise se tady naposledy objevili v Divadle 29, určitě si tento koncert pamatujete, tehdy jsme vám ho živě vysílali.

Eggnoise byla vždy kapela, která stála tak trochu bokem, stranou od širší posluchačské obce, která si s jejich stylovou nezařaditelností nevěděla rady.
Galuška s Kopičkou mají zvláštní dar zaházet klacky a posluchači všemožně ztížit cestu i k zdánlivě nejprostší písničce, která se v potu tváři urodí v jejich kuchyni. Ze všech nahrávek Eggnoise byla vždy cítit až pedantky přepečlivá snaha o co největší aranžérskou dokonalost, až to bylo místo trochu na škodu. Novinka je v tomto směru trochu údernější a jasnější, což může souviset i s tím, že část písní byla primárně určena pro film.

Eggnoise

V minulosti si Eggnoise pohrávali s elektronikou, ale nová deska je toliko podobných radovánek prostá, o to většího prostoru tentokráte dostávají akustické nástroje (kontrabas Jaryna Janka) a nechybí ani Galuškův pozoun.
Vítanou změnou je zapojení češtiny, zvlášť když jsou kluci schopni takových úžasných obratů jako „smrt je jenom jedna a jsme na ni každý sám“ v jazzové Mouše. Do rádií by se snad mohla prokopat i hitová Něco se s hostující Lenkou Dusilovou, která je krásnou zvukomalebnou hříčkou hrající si se spojením „co je moje, to je tvoje.“

TÖPFEROVÁ + LIŠKA
Zpěvačka Marta Töpferová, ač většinu roku žije v Americe, v rozhovorech nezapomínala uvádět mezi své inspirace moravskou lidovou tvorbu. Dokonce před 11 lety ve své režii natočila album Homage to Homeland, na které a capella nazpívala lidovky svého srdce. Bylo tedy jen otázkou času, kdy se k lidové tvorbě vrátí. Stalo se tak letos na jaře, kdy jí u Animal music vyšlo album Milokraj, na kterém je ji rovnocenným partnerem kontrabasista Tomáš Liška. Duo se sympaticky vyhnulo otřepanému vlastnímu zpodobnění lidové tvorby a tradiční českou a moravskou hudbou se nechalo pouze inspirovat. Lahodný koktejl je ještě dochucen jazzem nebo world music. Töpferová s Liškou si do studia pozvali kytaristu Davida Dorůžku, slovenského houslistu Stana Palúcha a moldavského hráče na cimbál Marcela Comendanta. Výsledkem je tak projekt, který moravskou a českou hudbu přivádí do světového kontextu.

02846855.jpeg

PLAYLIST 307. NEONU
1. Eggnoise – Houpacího koně
2. Eggnoise – Enchanté
3. Eggnoise – Něco se
4. Marta Töpferová a Tomáš Liška – Aby mě miloval
5. Marta Töpferová a Tomáš Liška – Modrá noc


Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.