Edmond Rostand: Cyrano de Bergerac

9. březen 2019

Nestárnoucí příběh o vtipu, hrdosti, statečnosti a lásce. Postavu s velkým nosem a ještě větším srdcem – Cyrana – ztvárnil Jiří Langmajer. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Na Štěpána roku 1897 se Paříž dočkala jedné z nejslavnějších premiér všech dob. Na scéně divadla Porte – Saint – Martin se poprvé objevila postava, kterou od té doby zná snad každý, byť velmi nedbalý návštěvník divadla.

03458578.jpeg

Postava s velkým nosem a ještě větším srdcem – Cyrano. Ovace po premiéře údajně trvaly dvě hodiny. Ministerský předseda, který se na představení ocitl náhodou, udělil Rostandovi o přestávce po třetím dějství symbolicky řád Čestné legie. Na jevišti se objevilo to, co každý divák od divadla v skrytu duše čeká – hrdinství, šarm, krása, duchaplnost a láska.

03435763.jpeg

Už v roce 1955 promluvil na českém rozhlasovém jevišti Cyrano hlasem Karla Högera, v adaptaci tohoto romantického díla z roku 2015 se v titulní roli představí Jiří Langmajer. Jejím autorem i režisérem je Tomáš Vondrovic.

03458582.jpeg

Inscenaci uvádíme při příležitosti čtyřstého výročí narození Cyrana z Bergeracu.

Edmond Rostand: Cyrano de Bergerac

Osoby a obsazení: Cyrano de Bergerac (Jiří Langmajer), Kristian de Neuvillette (Daniel Bambas), Hrabě de Guiche (Otakar Brousek ml.), Ragueneau (Milan Stehlík), Le Bret (Jaromír Meduna), Kapitán Carbon de Castel Jaloux (Jan Novotný), Ligniére (Hanuš Bor), De Valvert (Martin Písařík), Montlfeury (Jiří Žák), Bellerose (Zdeněk Hess), Cuigy (Martin Zahálka), Brissaille (Marek Holý), Nespokojenec (Václav Knop), Dlouhoprsťák (Filip Kaňkovský), Roxana (Kateřina Lojdová), mušketýr (Vilém Udatný), první básník (Svatopluk Schuller), druhý básník (Viktor Dvořák), třetí básník (Jaroslav Šmíd), dueňa (Dana Syslová), Lisa, žena Ragueneaua (Lucie Juřičková), první kadet (Jan Szymik), druhý kadet (Jiří Racek), třetí kadet (Tomáš Karger), čtvrtý kadet (Tomáš Kobr), páže (Tomáš Havlínek) a další

Překlad: Jaroslav Vrchlický
Rozhlasová úprava a režie: Tomáš Vondrovic 
Hudba: Zdeněk Zdeněk
Dramaturgie: Hynek Pekárek

Natočeno v roce 2015.

Spustit audio