Druhá pomoc – povodňové vysílání Vltavy

14. červen 2013

Speciální živé vysílání laděné jako poděkování těm, kdo projevili solidaritu během letošních povodní. V pátek 14. června 19:00 - 22:00 na Vltavě.

První pomoc, to jsou záchranáři, hasiči, dobrovolníci, či peníze z povodňových sbírek. Druhá pomoc má být odměnou za vynaložené úsilí, dárkem pro ty, kdo peníze nezištně darují a snad také trochu duševním azylem. Program na přání těch, kterým velká voda vtrhla do života, uvádí Tomáš Černý a Eliška Závodná.

02907198.jpeg

PamátkyV rámci programového projektu DRUHÁ POMOC bychom rádi vyzvali naše posluchače, aby nás upozornili na povodní poničené historické památky, zvláště regionálního či lokálního významu – hlavně na takové, kterým se po povodních pravděpodobně nedostane pozornosti médií.

02901380.jpeg

Český rozhlas Vltava se o tyto památky zajímá! Plánujeme sérii reportáží, které by přinesly publicitu a potažmo třeba reálnou pomoc při záchraně těchto památek. Jistě se ve vašem okolí – za domem, na kraji obce, v blízkém lesíku či jinde – najde drobná sakrální stavba či jiný objekt, zámeček, starý most a podobně; objekt, který sice nemá takříkajíc neocenitelnou historickou hodnotu, ale má svoje nezastupitelné místo v krajině, patří k vašemu životnímu prostoru, náleží k dědictví vašeho kraje nebo jde o nedílnou součást vašeho vlastního světa. Často jsou to zapomenutá místa a stála by přitom za pozornost.

02901430.jpeg

Pokud byste se do této DRUHÉ POMOCI po letošních povodních chtěli zapojit, kontaktujte nás s popisem místa, objektu, se stručnou charakteristikou či příběhem svázaným s touto památkou a my se na toto místo zaměříme.

Můžete nám volat v běžné pracovní době na číslo 22 155 2600 nebo psát na e-mail:vltava@rozhlas.cz.Použít můžete také vltavský FaceBook, ale mějte na paměti, že je třeba připojit kontaktní údaje, abychom mohli domluvit podrobnosti natáčení případné reportáže.

ZMĚNY PROGRAMU:

12:10 Pasticcio

Koncert z duchovní hudby. Dnes se i v Pasticciu připojujeme k "povodňovému vysílání" ČRo a chceme připomenout a vyjádřit podporu Drážďanům - městu, které je s českými zeměmi úzce spjaté a které letošní povodně taktéž postihly. Poslecheneme si úvodní zvolání - Kyrie eleison (Pane, smiluj se) ze Mše g moll Johanna Adolfa Hasseho, který strávil podstatnou část svého života právě v Drážďanech a svou mši drážďanskému dvoru věnoval. Jedná se o živou nahrávku z drážďanského chrámu Frauenkirche z listopadu 2005.Dále zazní dvě zhudebnění žalmů dalšího významného drážďanského skladatele - v Čechách narozeného Jana Dismase Zelenky.

Z programových důvodů nebudou odvysílány tyto pořady:

19.00 Čajovna z Brna(odvysílána ve středu 12.6. 2013)

20.00 Páteční večerSvatá Trnová KorunaVysílání se přesouvá na pátek 5.7. 2013 ve 20.00.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.