Dorothy Leigh Sayersová: Muž bolesti. Hra ze života Ježíše Krista

31. březen 2024

Jedenáctý díl z cyklu dvanácti her o životě Ježíše Krista, který v překladu Bohumila Vančury nesl název Muž bolesti (v originále King of Sorrows)Poslouchejte online čtyři týdny po odvysílání.

Osoby a obsazení: Evangelista (Josef Červinka), Kaifáš, velekněz (Bedřich Karen), Sidrach, člen rady (František Klika), Nikodém, člen rady (František Kovářík), Josef z Arimatie, člen rady (Josef Chvalina), Ježíš (Antonín Zíb), Starší (Ludvík Řezníček), Jan Zebedeův (Jaromír Spal), Marie matka (Otýlie Beníšková), Marie Kleofášová (Jaroslava Drmlová), Marie Magdalena (Julie Charvátová) a Baruch (Artuš Kalous) a další
Překlad: Bohumil Vančura
Hudba: Jan Kapr
Režie: Přemysl Pražský
Natočeno: 1948

Až do druhé poloviny třicátých let minulého století byla Dorothy L. Sayersová známá především jako autorka detektivních příběhů. Vytvořila dokonce dva ikonické detektivy – lorda Petre Wimseyho a obchodního cestujícího Montague Egga.

V roce 1937 si katedrála v Canterbury objednala u Sayersové hru pro svůj festival. Pro jeho předchozí ročníky psal například i T. S. Eliot. Hra The Zeal of Thy House (Horlivost pro tvůj dům), kterou Sayersová napsala, a ještě více esej The Greatest Drama Ever Staged znamenaly předěl v celé její tvorbě.

Začala se převážně věnovat křesťanské tématice. Psala hry, eseje, přednášky a teologická pojednání. I když se nestala jeho členkou, měla blízko ke sdružení Inklings (členy byli mj. C. S. Lewis nebo J. R. R. Tolkien). Během druhé světové války psala pro náboženskou sekci BBC. Tato spolupráce vyvrcholila cyklem dvanácti her o životě Ježíše Krista – Zrozen, aby byl králem. Poprvé se vysílal od prosince 1941 do října 1942. V roce 1943 jí byl nabídnut čestný titul doktorky teologie, který odmítla. Celý cyklus byl natočen v letech 1990 a 1991 také v Československém rozhlase.

V roce 1948 natočil režisér Přemysl Pražský jedenáctý díl tohoto cyklu, který v překladu Bohumila Vančury nesl název Muž bolesti (v originále King of Sorrows). V inscenaci se objevila plejáda známých herců: Bedřich Karen, František Kovářík, Josef Chvalina, Otýlie Beníšková, Jaroslava Drmlová a Julie Charvátová. V epizodní roli Zvědavce se objevil Rudolf Hrušínský. Ježíše ztvárnil Antonín Zíb. Jedná se o nejstarší dochovaný záznam jeho rozhlasové role.

Spustit audio