Dokumentární i poetická interpretace divadelního světa. Vychází publikace fotografií Václava Chocholy

15. leden 2021

Institut umění – Divadelní ústav vydává první publikaci z komorní monografické edice Česká divadelní fotografie, která se věnuje tvorbě Václava Chocholy. V rozhovoru ji představili Blanka a Marek Chocholovi, kteří spravují archiv Chocholova fotografického díla.

Ačkoliv se fotograf Václav Chochola divadelní fotografii nevěnoval výhradně jako hlavnímu oboru své tvůrčí činnosti, nachází se v jeho spravovaném archivu mnoho umělecky i historicky unikátních děl. Jako divadelní fotograf se uplatňoval již od počátku čtyřicátých let 20. století. Institut umění – Divadelní ústav vydává první publikaci z komorní monografické edice Česká divadelní fotografie, která se věnuje právě tvorbě Václava Chocholy. Kromě autorek Věry Velemanové a Daniely Mrázkové, se na jejím vzniku podíleli i dcera a vnuk Václava Chocholy – Marek a Blanka Chocholovi.

Chocholovy fotografie divadla mají těžiště především v portrétech, v nichž jemně a přesně vystihuje podstatu tvůrčích osobností, jakými byli významní herci, ale také režiséři, tanečníci a choreografové (Jan Werich, Jiří Voskovec, Ladislav Pešek, Karel Höger, Jiřina Šejbalová, Miloš Kopecký, Vlastimil Brodský, E. F. Burian, Alfréd Radok, Laurette Hrdinová, Saša Machov a mnozí další). Pozoruhodné a působivé jsou také snímky z inscenací: především Národního divadla, Divadla na Vinohradech, Divadla S. K. Neumanna, Divadla za branou nebo generačního Větrníku.

Spustit audio