Dmitrij Sergejevič Merežkovskij: Leonardo da Vinci

4. srpen 2019

Na začátku května si svět připomněl pětisetleté výročí smrti renesančního génia Leonarda da Vinciho. Rozhlasový seriál podle románu Dmitrije Merežkovského sleduje životní osudy tohoto výjimečného malíře, matematika, astronoma, přírodovědce a vynálezce, odehrávající se na pozadí chaotické doby, epochy náboženského fanatismu, křesťanství slavícího triumfy i zoufalé nevědomosti a pověrčivosti. Titulní roli ztvárnil Viktor Preiss.

Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Rozsah zájmů, erudice, pestrost a bohatost celoživotní tvorby Dmitrije Sergejeviče Merežkovského vzbuzuje úctu a respekt: kromě románů psal verše, dramata, náboženské a politické traktáty, cestopisy i literární kritiky, překládal ze staré řečtiny a staré italštiny. Byl jedním z hlavních organizátorů a teoretiků symbolismu a spolu se svou ženou Zinaidou Gippiusovou se podílel na činnosti řady náboženských, literárních a filozofických organizací a spolků. Po revoluci 1905 emigroval do Paříže. Odmítl i Říjnovou revoluci, sovětský režim nazval „říše Antikristova“. V roce 1920 se ve Francii usadil natrvalo a patřil zde ke krajně protisovětskému emigrantskému křídlu. V roce 1941 zemřel v Paříži.

Merežkovského, za první republiky u nás hojně překládaného a oblíbeného autora, tak postihl – podobně jako mnoho jiných – osud nuceného zapomnění: jeho jméno zmizelo na dlouhá léta ze seznamu literárních osobností.

03250484.jpeg

Rozsáhlý dvoudílný román Leonardo da Vinci, který se stal východiskem desetidílné rozhlasové dramatizace, je druhou částí trilogie se společným názvem Kristus a Antikristus. Merežkovskému se podařilo na začátku tohoto století vytvořit román v moderním duchu, knihu, která není ani biografií, ani pouhým románem, ale především portrétem založeným na postavách a událostech, které existovaly a které se staly. Autor přitom pracuje s bravurně zvládnutou románovou fikcí, která nás může dovést k pravdivosti postavy přesvědčivěji než pouhé ulpění na vědecké stránce biografie.

Merežkovskij zachycuje Leonarda jako muže zralého, procházejícího ode dvora ke dvoru vždy s novou nadějí i zklamáním. Postava geniálního malíře, matematika, astronoma, přírodozpytce, geologa, vynálezce a inženýra je vsazena do chaotické, šílené doby, epochy náboženského fanatismu, křesťanství slavícího triumfy, pověrčivosti, doby zvěrstev Cesara Borgii a příšerných kázání Girolama Savonaroly. Leonardova osobnost tak před námi vyvstává a dotváří se společně s celým spektrem, s celým tím pohnutým divadlem světa.

Osoby a obsazení: Leonardo da Vinci (Viktor Preiss), Giovanni /Antonio/ Boltraffio (Tomáš Petřík), Cipriano Buonaccorsi (Karel Pospíšil), Grillo (Stanislav Fišer), Antonio da Vinci (Rostislav Čtvrtlík), Giorgio Merula (Vladimír Ráž), Strocco (Pavel Pípal), Faustino (Rudolf Kvíz), Girolamo Savonarola (Jiří Zahajský), Cesare da Sesto (Vladimír Dlouhý), Salaino, vl.jm. Gian Giacomo Caprotti (Jan Hrubec), Marco d'Oggione (Zdeněk Hruška), Mona Cassandra (Lenka Krobotová), Zoroastro (Alois Švehlík), dvorní topič (Steva Maršálek) a další

Překlad: Anna Tesková
Dramatizace: Roman Císař
Hudba: Lukáš Matoušek
Dramaturgie: Jana Paterová
Režie: Markéta Jahodová

Natočeno v roce 1999.

Spustit audio

Související