Divadelní začátky, vztah k ženám i první společná dovolená s Olgou. Památník Karla Čapka chystá sérii výstav k letošním výročím

3. červen 2020

Jaký byl vztah bratří Čapků k lásce a k ženám? A jaké byly jejich divadelní začátky? Právě o tom pojednává nová výstava Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše na Příbramsku. Je nazvaná Loupežníkova lásky hra osudná a připomíná dvě výročí – 110 let od premiéry jednoaktovky Lásky hra osudná, první spolupráce Karla a Josefa Čapka na poli dramatu, a 100. výročí hry Loupežník, prvního samostatného dramatického díla Karla Čapka, jímž dobyl pražské Národní divadlo.

Olga Scheinpflugová a Karel Čapek

Letošní rok je ovšem plný výročí souvisejících s životem a dílem bratří Čapků. V lednu uplynulo 130 let od narození Karla Čapka, v dubnu 75 let od úmrtí jeho bratra Josefa. Přesně před 85 lety se také Karel Čapek a Olga Scheinpflugová vydali po patnáctileté známosti na první společnou dovolenou.

Marta Trojanová a Jaroslav Gleich ve filmu Loupežník z roku 1931 Josefa Kodíčka

„Jeli vozem Škoda Popular, vezl je najatý šofér, protože Olga byla s čerstvým řidičským průkazem, dle Čapkových slov, vyplašená jako zajíc, a on sám řidičský průkaz neměl. Cestou ji požádal o ruku, a když se vraceli zpět, zastavili se u Josefa Čapka na Oravě. Ani jemu ale Karel výslovně neřekl, že se bude ženit,“ popisuje ředitel památníku, který sídlí v někdejším letním sídle Karla Čapka, Zdeněk Vacek.

Karel Čapek a Olga Scheinpflugová se vzali 26. srpna 1935 na vinohradské radnici v Praze, kam je také vezl vůz Škoda Popular. A jako svatební dar dostali novomanželé k doživotnímu užívání empirickou vilu na Strži ve Staré Huti u Dobříše, kde se 4. července otevře výstava nazvaná Automobilisté Olga Scheinpflugová & Karel Čapek.

Na podzim pak památník chystá výstavu ke stému výročí vydání hry R.U.R., od které si Zdeněk Vacek slibuje velký zájem. „Touto hrou udělal Karel Čapek díru do světa,“ říká.

Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše

Spisovatel a publicista Zdeněk Vacek vede Památník Karla Čapka od ledna. Do funkce nastoupil po rezignaci ředitelky Alice Seidlové, jejíž uvedení do funkce kritizovaly kulturní organizace. Vadilo jim nejen to, že není etablovaná v čapkovské, literárněhistorické nebo aspoň muzejnické oblasti, ale také, že je snachou středočeského krajského radního pro školství Zdeňka Seidla z ČSSD. Ve své rozvojové koncepci Zdeněk Vacek tuto situaci zmiňoval v souvislosti s možným poškozením image a kredibility památníku.

„Děláme všechno proto, aby se situace uklidnila, někteří sponzoři se sice stáhli, ale neberu to tragicky. Buď získáme jejich důvěru zpět, nebo získáme nové partnery. Především jsem se od svého nástupu snažil, abychom se věnovali přípravě kulturního programu,“ dodává ředitel.

Na čem Památník Karla Čapka spolupracuje s Vysokou školou chemicko-technologickou? A proč veřejnosti zpřístupní Čapkovu garáž? Poslechněte si celý rozhovor s ředitelem památníku Zdeňkem Vackem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.