Den s Karlem Hynkem Máchou

13. listopad 2010

Speciální jednodenní vysílání u příležitost 200. výročí narození básnického génia.

Z různých stran a úhlů budeme vstupovat do Máchových životních osudů, do jeho poezie, cestovních deníků a dramatizované prózy. Literární esejisté i současní básníci budou v reflexích, vyznáních i skrze své básně hovořit o „svém“ Máchovi, Prahu Máchových časů načrtne Rudolf Matys, Jakub Arbes prozaickým zrakem pronikne do posledních okamžiků KHM. Archivní záznamy připomenou atmosféru přenesení Máchových ostatků na Vyšehrad, sochař a portrétista Milan Knobloch poodkryje roušku tajemství Máchovy tváře. Nebudou chybět ani máchovské inspirace v české hudbě nebo překlady do jiných jazyků. A co by to bylo za Máchovský den, kdyby nezazněl Máj, tentokrát v sugestivní rozhlasové inscenaci Josefa Melče s Radovanem Lukavským, Vladimírem Rážem, Josefem Somrem, Viktorem Preissem a Ladislavem Frejem z roku 1986.

8.00-11.00 Víkendová příloha stanice Vltava Kulturně-publicistický týdeník, dnes věnovaný především Karlu Hynku Máchovi. S přispěním dalších redakcí připravila a uvádí Blanka Stárková.

8.35-11.00 Jest pěvcův osud světem putovati Pozvánka k vltavskému Dni s Karlem Hynkem Máchou. Knižní pól - Zdenko Pavelka o knihách, které právě vyšly.

8.50 "Plačtivá měsíční poezie" aneb Máj ve Skandinávii O Máchově básni a jejím švédském překladateli Alfredu Jensenovi hovoří Miloslava Slavíčková. Rozhlasová spolupráce Vladimíra Bezdíčková.

9.10 Praha Máchových časů Pár letmých skic, které s pomocí kulturně historických studií Naděždy Melnikovové-Papouškové i dalších pramenů připravil Rudolf Matys. Režie Petr Adler.

10.00 Podobizna K. H. Máchy Dokumentární pořad Jany Davidové z ateliéru známého medailéra Milana Knoblocha o práci na trojrozměrném portrétu básníka. Účinkují Jana Davidová, Milan Knobloch, prof. Vladimír Křivánek a Radovan Lukavský. Připravily Český rozhlas Pardubice a Český rozhlas Hradec Králové.

10.30 K. H. Mácha: Deník na cestě do Itálie Zápisky z pěšího putování českého básníka do severní Itálie. Připravil Petr Turek.

11.00 Máchovské reflexe Jan Čep: Žízeň po věčnosti Úvaha českého spisovatele na téma Karel Hynek Mácha a jeho dílo. Připravil Miloš Doležal.

11.05 Zdeněk Zahradník: Máchovské variace. Cyklus melodramů na verše Josefa Hory. Výběr. Recitují Boris Rösner a Věra Slunéčková. Hraje Haruko Watanabe (klavír).

11.30 Vlašský zpěv aneb Do hudby vzetí znamenitého a pověstného básníka a poutníka Cestu do Itálie Karla Hynka Máchy v několika zastaveních slovem i hudbou odhaluje a dokládá Miroslav Koloc. Spolupráce na pořadu Vladimíra Bezdíčková. 12.10 Máchovské reflexe Mácha jako symbol odporu proti nesvobodě Vyznání básníka Víta Slívy je uzavřeno jeho autorskou recitací básně Tajné zastaveníčko v Jakubčovicích, věnované Karlu Hynku Máchovi. Připravila Alena Blažejovská. Připravil Český rozhlas Brno.

12.15 Pasticcio Sobotní polední pasticcio z operní hudby bude tentokrát zaměřeno na životní motivy a dílo Karla Hynka Máchy. Tajemný Bezděz bude připomenut předehrou k Smetanově opeře Tajemství. Máchův současník František Škroup je zas autorem písně Kde domov můj, která první zazněla v Tylově Fidlovačce, a v Máchově době také žil pražský „hudební papež“, skladatel Václav Jan Tomášek. Romantikovy české verše se přímo objeví v máchovsky laděném písňovém cyklu a velké kantátě pro sólový hlas, recitaci a mužský sbor Josefa Bohuslava Foerstera.

13.00 Máchovské reflexe Mácha - vědoucí "cizinec", "královič bez vlasti" a "poutník" Sylvie Richterová, mj. autorka básnických sbírek Neviditelné jistoty a Čas věčnost, v telefonickém vyznání od břehů jezera Braccione nedaleko Říma uvažuje o postavení K. H. Máchy v duších současných českých čtenářů, vyznává se ze svého vnímání básníka a odpovídá na otázku, jaký má smysl jeho dílo dnes a proč je i dnes vědoucí básník neustále aktuální. Připravil Tomáš Sedláček, Český rozhlas Brno.

13.05 Hudba v Praze K. H. Máchy Jako se před 200 lety (v době narození KHM) rodila česká literatura a poezie, rodil se i český hudební život. Začínaly se pořádat plesy a české besedy, studenti a řemeslníci se věnovali amatérsky opernímu a zpěvohernímu divadlu a hlavně byla založena Pražská konzervatoř. Už brzy po založení pořádala samostatné koncerty. Na jeden z nich, konaný 15. března 1833 v Zemském stavovském divadle, zavede posluchače při rekonstrukci tehdejšího pořadí skladeb Jana Vašatová. Na programu budou díla Františka Kramáře, Iwana Müllera, Rossiniho, Dotzauera i Bedřicha Dionýse Webera, prvního ředitele Pražské konzervatoře hudby.

14.00 Máchovské reflexe Jan Suk: Cesta a smrt Fragment ze stejnojmenného eseje básníka a literárního kritika v autorské interpretaci. Připravil Miloš Doležal.

14.05 Rozhlasové jeviště Karel Hynek Mácha: Kat Dílo Karla Hynka Máchy inspirovalo řadu divadelníků a filmařů. Během svého krátkého života plánoval Mácha napsat i větší románový cyklus nazvaný Kat. Nakonec se mu podařilo uskutečnit jen malou část tohoto záměru v povídce Křivoklad. Ta se stala základem scénické a později i rozhlasové adaptace Emila Františka Buriana nazvané Kat, kterou si v režii Josefa Henkeho můžete poslechnout na stanici Český rozhlas 3 – Vltava. Hra byla natočena 1965. Rozhlasová úprava Zuzana Kočová a Josef Henke. Dramaturg Josef Hlavnička. Režie Josef Henke. Osoby a obsazení: Básník (Otakar Brousek), Kat (Vladimír Šmeral), Král Václav (Stanislav Remunda), Miláda (Irena Kačírková), Jan Hus (Josef Patočka), Jaroš (Antonín Zíb), Stivín (Ladislav Kazda), Duchoň (Bohumil Křížek), Honza Nebojímse (Jiří Hurta), Bába (Světla Amortová), Starý rytíř (Karel Beníško), Mladík (Jiří Novotný), Panoš (Jaroslav Kepka), Hlásný (Bedřich Bobek), Jiří, zbrojnoš Václavův (Alfred Strejček), Oldřich, zbrojnoš Václavův (Josef Velda), Beneš (Vladimír Leraus), Jetřich (Bohumil Švarc), Pán z Václavovy družiny (Josef Bláha) a další. Natočeno v roce 1965 (73 min).

15.20 Máchovské reflexe Mácha mezi poezií a ctižádostí Básník a publicista František Schildberger uvažuje nad svárem Máchy básníka a Máchy ctižádostivého politika. Připravil Tomáš Sedláček. Připravil Český rozhlas Brno.

15.55 Máchovské reflexe Miloslav Topinka: Mácha vidoucí Esej českého básníka v autorské interpretaci. Připravil Miloš Doležal.

16.10 Do ouzkého lože navždy ulehl Mácha Básnická reflexe života a díla K. H. Máchy v současné české poezii. Listování ve sbírkách Zbyňka Hejdy, Ivana Martina Jirouse, Josefa Kroutvora a Karla Zlína připravil Miloš Doležal. Režie Petr Mančal.

16.55 Máchovské reflexe Karel Zlín: Nesmrtelný Fénix Fragment eseje českého básníka a malíře, žijícího ve Francii. Připravil Miloš Doležal.

17.45 Máchovské reflexe Bedřich Fučík: Píseň o zemi Úvaha českého literárního kritika, nakladatele a překladatele. Připravil Miloš Doležal.

17.50 Máchovské reflexe Josef Kroutvor: Mácha a kavárny Úvaha básníka, esejisty a historika umění v autorské interpretaci. Připravil Miloš Doležal. Režie Vlado Rusko (9 min). 18.30 Karel Hynek Mácha: Pouť krkonošská Povídka českého básníka období romantismu. Připravil Jiří Vondráček. Režie Markéta Jahodová.

21.15 Máchovské reflexe Ivan Slavík: Nebe i bláto Fragment z deníku českého básníka a překladatele. Připravil Miloš Doležal.

21.20 Karel Hynek Mácha: Máj Od roku 1836, kdy Karel Hynek Mácha vydal Máj, inspirovala tato velebáseň jara, lásky a smrti mnohé Máchovy následovníky, oslovila recitátory, divadelníky i filmaře. I v archivu Českého rozhlasu se nachází celá řada pozoruhodných nahrávek Máchova Máje. Pro dnešní Máchovský den jsme vybrali rozhlasovou stereofonní inscenaci Máje režiséra Josefa Melče. Recitují Radovan Lukavský, Vladimír Ráž, Josef Somr, Viktor Preiss a Ladislav Frej. Natočeno v roce 1986.

23.00 Máchovské reflexe Josef Kroutvor: Opravdu hlas básníka? Máchovská poznámka básníka, esejisty a historika umění. Připravil Miloš Doležal.

23.05 Povídka Jakub Arbes: Poslední okamžiky Máchovy Z prózy českého spisovatele a žurnalisty. Připravil Jiří Vondráček. Účinkuje Viktor Preiss. Režie Vlado Rusko.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.