Dejvická demarkační

19. duben 2005

Městská část Praha 6 přispěla se svou troškou do mlýna k oslavám šedesátého výročí ukončení 2. světové války. Oslovila zpěváka Ivana Hlase, aby pro ně napsal píseň, která by mohla sloužit jako jejich oficiální hymna.

Ke vzniku skladby Ivan Hlas říká: "Začalo to tak, že jsem měl v Pardubicích zvukovou zkoušku s kapelou. Najednou se ozval telefon, jestli bych neudělal takovou písničku, a přestože jsem ani neměl moc času, řekl jsem ano. Takhle ale vznikly třeba i Šakalí léta. Myslím, že tímto způsobem se dá pracovat, a navíc z toho, jak se to rozrostlo a kolik lidí se toho zúčastňuje, jsem úplně nadšený." "Dejvickou demarkační" vytvořil tvůrčí tandem Ivana Hlase, autora textu, a Norbiho Kovacse (kytaristy skupiny Růžový brejle), který je pod písničku podepsán jako skladatel hudby.

Písnička se nakonec zrodila v hostivařském nahrávacím studiu ČNSO No. 2 Blue Velvet ve spolupráci s řadou zpěváků z Prahy 6 (United Support of Singers for Prague 6) mezi něž patří: Jan Fischer, Jan Kalousek, Jiří Suchý, Pavel Bobek, Petar Introvič, Richard Tesařík, Václav Kopta, Zdeněk Hříbal. Jan Kalousek k písničce poznamenal: "Když mě radnice Prahy 6 poprvé oslovila, tak jsem samozřejmě trošku váhal, protože to téma je hodně složité. Může totiž přímo vybízet k tomu, aby to sklouzlo do plytkosti nebo naopak pompéznosti. V momentě, když jsem se dozvěděl, že to dělá Ivan Hlas, bylo mi jasné, že toto nastat nemůže, protože by to on sám nepřipustil. A v momentě, když jsem přišel do studia a zaslechl jsem poprvé ten základ, na který jsem měl zpívat část jedné sloky, uvědomil jsem si, že to je velice kvalitní materiál. Jsem moc rád, že jsem se toho mohl zúčastnit."

Dejvická demarkační

Dejvickou demarkační produkovala radnice městské části Praha 6 ve spolupráci se společností MVP agency. Hudbu k ní nahrála skupina "Růžový brejle" ve složení Ivan Hlas, Norbi Kovacs, Martin Štec, David Landštof. Píseň má stopáž 3 minuty 57 vteřin, vyšla v nákladu 1000 kusů a CD s ní je možné získat zdarma ve všech informačních kancelářích radnice Prahy 6, nebo je také volně ke stažení na stránkách www.praha6.cz. Píseň veřejně zazní 8. května 2005 na Dejvické třídě v Praze 6, kde budou od 10 do 22 hodin probíhat oslavy 60. výročí ukončení 2. světové války. Dejvická třída bude rozdělena na šest tzv. demarkačních zón podle armád vítězných mocností doplněných o Československo a Polsko a každá z demarkačních zón bude mít vlastní program.

Program oslav: http://www.praha6.cz/dejvickademarkacni/index.php

Text písně Dejvická demarkační:

(Hlas) Rozplynul se dým / bolest rozvalin / slunce léčí

(Tesařík) Láska je teď vším / jenom v duši stín / tiše klečí

(Suchý) A jen tak pro krásu / si holky do vlasů / kytky vplétaj. Napříč celou Evropou / vojáci tancujou / už tolik nedupou

(sbor) Je krásnej den / je vzácnej den / najednou / zvoní zvon / vzdálenou ozvěnou

(Kalousek) Otoč se a zkus / dotknout se těch hrůz / než se vytratí / někde v dálce

(Bobek) Častušky a blues / jdeme na funus / týhle válce

(sbor) Je krásnej den / je vzácnej den / najednou / zvoní zvon / ozvěnou / a lidi pláčou / nad tou zvláštní proměnou

(Hříbal) Seber se a vem / jeden dětskej sen / zbylo jich dost k mání

(Kopta) Purpurovej sníh / dusil smích / tak snad už lidi hlavy zvednou

(sbor) Je krásnej den / je vzácnej den / najednou / zvoní zvon / ozvěnou / a lidi pláčou / nad tou zvláštní proměnou

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.