David Zábranský: Říkám, co si myslím a moc mě to baví

13. červenec 2018

Svou předchozí ceněnou knihu Martin Juhás čili Československo psal David Zábranský bezmála čtyři roky. V roce loňském vyvolal mnoho reakcí jeho divadelní text pro scénu Studia Hrdinů nazvaný návodně – Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny. V téže době začal David Zábranský publikovat i společensko-kritické texty v denním tisku, v nichž často, otevřeně a rád glosuje současnou společenskou situaci. Repríza z 15. listopadu 2017.

„Je to obyčejný lidský příběh, který je o tom, že jsem ve svých čtyřiceti letech konečně našel odvahu a schopnost říkat, co si myslím a nevadí mi, že si o tom mnozí mohou říkat, že jsou to hlouposti,“ říká spisovatel David Zábranský o svém kritickém vstupování do veřejné debaty. Jeho hlas i názory jsou slyšet a minimálně v prostředí sociálních sítí jitří nemalé emoce.

27. listopadu 2017 vyšel Zábranskému jeho v pořadí již třetí román nazvaný Za Alpami.

Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny – dobrá hra, nebo dobré PR?

03729812.jpeg

Inscenace Studia Hrdinů „Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny“ sklízí veskrze pozitivní ohlasy a česká média monodramatu věnují na divadelní inscenaci až nezvykle velkou pozornost. Dramatik a spisovatel Miloslav Vojtíšek ovšem pro A2larm sepsal text s podtitulem Pár poznámek k senzaci letošní divadelní sezony, ve kterém mimo jiné inscenaci Davida Zábranského označil za „parádní provar“.

„Je to aktuální román, který se dotýká toho, čemu se dnes říká uprchlická krize,“ přibližuje autor téma své knihy.

Osobně si myslím, že dnešní literát má do společnosti přinášet i něco navíc, než pouze krásné knihy, které však většinou nechce nikdo moc číst.

O psaní kritických sloupků, o literární tvorbě i roli veřejného intelektuála s Davidem Zábranským nahlas přemýšlel dokumentarista Bohdan Bláhovec.

autor: Bohdan Bláhovec