Dagmar Mocná, historička literatury

14. červen 2016

„O nejzásadnějších vztazích Jana Nerudy nemusíme nic vědět. Závisíme na dokumentech, které se zachovaly,“ říká literární historička prof. Dagmar Mocná, která v archivu ve Vysokém Mýtě nedávno objevila neznámé dopisy básníkovy zřejmě poslední lásky Boženy Vlachové.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

„Poté, co její vztah s Nerudou skončil, vypisovala své přítelkyni, jaký byl, a stěžovala si, že si do očí neřekli, že se rozcházejí,“ dodává literární vědkyně, která svůj objev dosud nepublikovala v odborné literatuře.

Dagmar Mocná, která v posledních letech vydala dvě práce spojené s Janem Nerudou – studii v publikaci Bouřky. Příběh Karoliny Světlé a Jana Nerudy a Záludný svět Povídek malostranských – právě připravuje nový životopis tohoto básníka, prozaika a fejetonisty.

Životopisy umělců jsou často konstrukty, které se ne vždy shodují se skutečností. Přežívají pak jako tradovaná klišé a objevují se i v učebnicích, konstatuje literární historička, která se na základě současných poznatků snaží ve své nové biografii například objasnit, zda ve srovnání s jinými tehdejšími spisovateli trpěl Neruda skutečně hmotnou nouzí, anebo jak to bylo s „jeho ženami“.

Proč se i ve školních učebnicích líčí přinejmenším jeho vztah s tzv. věčnou nevěstou Annou Holinovou, ačkoliv v případě jiných autorů příběhy z jejich citového života v učebnicích nenajdeme? Co víme o Nerudově vztahu ke Karolině Světlé? Jak se píše životopis? To jsou některé z otázek, na něž Dagmar Mocná v pořadu odpovídá.

Prof. Dagmar Mocná působí na katedře české literatury a jazyka Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Zabývá se především českou literaturou druhé poloviny 19. století a první poloviny 20. století. Zajímá se také o dějiny a teorii populární literatury. Mezi jiným vydala knihu o konzumní četbě pro ženy Červená knihovna. Studie kulturně a literárně historická: Pohled do dějin pokleslého žánru. V práci Případ Kondelík sledovala vývoj literárního typu „malého českého člověka“. Spolupracovala na hojně využívané Encyklopedii literárních žánrů.

Čtěte také

Spustit audio