Cyrilometodějská tradice v českých zemích

22. červen 2019

O kulturním a duchovním odkazu soluňských bratří, o jeho uznání i zatracování v proměnách staletí. S legendou české byzantologie dr. Vladimírem Vavřínkem hovořila Eva Ocisková.

Z politických důvodů nesměl Vladimír Vavřínek léta publikovat, proto se věnoval práci na edicích středověkých dokumentů. Po ročním pobytu v prestižním Dumbarton Oaks Center for Byzantine Studies ve Washingtonu koncem 60. let 20. století, začal pracovat v Kabinetu pro studia řecká a římská ČSAV. Zde se podílel na vydávání mezinárodního časopisu Byzantinoslavica. Jeho vedoucím redaktorem mohl být jmenován až po politických změnách v roce 1990.

 Roku 1992 se podílel na obnovení Slovanského ústavu AV ČR, v letech 1999-2007 byl jeho ředitelem. Byl oceněn Akademickou radou AV ČR oborovou medailí Josefa Dobrovského a Hlávkova nadace ho vyznamenala pamětní medailí za zásluhy v oboru byzantologie. Universita Episkopa Klimenta Preslavského mu udělila za jeho přínos na poli cyrilometodějských studií doktorát honoris causa.

Např. Vyšehrad vydal jeho knihu Cyril a Metoděj mezi Konstantinopolí a Římem.

 Je spoluautorem knih Dějiny Byzance a Dějiny Řecka, roku 2011 vydal Encyklopedii Byzance. V roce 2013 vyšla kniha Cyril a Metoděj mezi Konstantinopolí a Římem.

autor: Eva Ocisková
Spustit audio