Circus Terra

16. květen 2002

Státní opera Praha uvádí letos již druhou světovou premiéru! Po inscenaci Joseph Merrick zvaný sloní muž, která se poprvé představila 7. února, přichystala tentokrát na 16. května současnou norskou operu Circus Terra, kterou složil Trygve Madsen (1940) na objednávku Norské národní opery v roce 1987.

Circus Terra je opera o dvou dějstvích, kterou autor napsal v moderním stylu. Obsahuje nejen drama, ale i humor, lyriku či melodické party. Madsena při psaní inspirovali Giuseppe Verdi a W. A. Mozart svými operami Falstaff a Cosi fan tutte. V libretu Jona Binga se odráží náš soudobý každodenní život a role, které v něm hrajeme - s maskami a kostýmy, jež potřebujeme. Při sledování a poslechu této opery je možné, že na jevišti uvidíte sami sebe!

Hlediště Státní opery

Inscenace vznikla v koprodukci s Den Norsken Opera Oslo. Je to poprvé, kdy bude norské operní dílo uvedeno v mezinárodní koprodukci. Režii inscenace má Jiří Nekvasil, scénu vytvořil intendant SOP Daniel Dvořák. Diváci mají jedinečnou možnost zhlédnout Circus Terra ve Státní opeře ještě 19. a 21. května. Po těchto termínech už si na tuto inscenaci budou muset udělat výlet až do norského Osla.

autor: dw
Spustit audio