Chyť mě, když to dokážeš

18. únor 2003

Režisérský talent Stevena Spielberga a jeho spolupracovníků se projevuje v stylově uhlazené a žánrově vyhraněné komedii o jednom vynalézavém podvodníkovi a neúnavném agentovi FBI. Trio DiCaprio, Hanks a Walken je samo o sobě lákadlem a skutečně vytváří nezapomenutelný zážitek.

Steven Spielberg se projevuje jako režisér s neuvěřitelně širokým žánrovým pokrytím a klukovskou chutí dělat vždy něco jiného než naposledy. Za Jurským parkem přišel Schindlerův seznam. Po Čelistech se objevila Blízká setkání třetího druhu. Navždy byl následován Hookem. Ke komedii se režisér sice neuchýlil již dvacet let (když Japonci bombardovali Hollywood v 1941, vyšlo najevo, že Spielberg nemá smysl pro humor), ale po paranoidní noirové Minority Report nebylo vhodnějšího tématu k pročištění mysli, než vtipná kriminální honička o podvodníkovi a agentovi. Vtipná není jediným pozitivem, tím nejdůležitějším se stává inteligentní: inteligentní komedie. Ano! Od současné zoufale trapné komediální produkce se Chyť mě, jestli to dokážeš, odlišuje asi jako aristokracie na dvoře francouzského krále od středoafrických domorodců.

Jako právník

Filmové události vycházejí z reálného příběhu, přitom jsou dokořeněny dostatečnou dávkou fikce udržující děj v chodu. Šestnáctiletý mladík Frank Abagnale (Leonardo diCaprio) utíká z domova po rozchodu svých rodičů a nastupuje na dráhu podvodníka-perfekcionisty. Stává se falešným pilotem, falešným doktorem, falešným právníkem, úspěšným padělatelem šeků a přitom je stále milujícím dítětem, hluboce spjatým s otcem (Christophen Walken), který prožívá finanční a osobní krach. Abagnalovy podvody s šeky vycházejí americké banky na pěkných pár miliónů dolarů a FBI nasazuje na stopu agenta Carla Hanrattyho (Tom Hanks). Hanratty chodí pár kroků za Abagnalem, křižuje se s ním, dýchá mu na záda, ale vychází naprázdno. Z neustálého pronásledování a unikání se mezi postavami vytváří podivné přátelské pouto, které nakonec zachraňuje Abagnalovu existenci, když už sedí v americkém vězení. Abagnale se v rámci FBI stává expertem na odhalování padělaných šeků, ale to se již vracíme do současné reality, ze které film vychází. Eskapády Franka Abagnala mladšího totiž knižně zdokumentoval Abagnale mladší osobně, stal se poradcem scénáristy Nathasona a vycházel všemožně filmařům vstříc - vždyť koneckonců dělali nadčasovou reklamu na něj samotného.

Jako pilot

Spielberg nadšeně ukazuje, jak jednoduché je společnost oblbnout a přitom se necítit jako podvodník, ale jako vynalézavý eskamotér. Abagnale využívá lidské důvěřivosti a své schopnosti přesvědčit kohokoliv o své pravdě, přitom jediným studijním pramenem jsou lékařské a právnické filmy v televizi. DiCapriova póza předčasně dospělého muže se profiluje skrz kontrastní depresivní chvilky, kdy si uvědomuje směšnost celého společenského uspořádání, což je patrné zejména ve finální konfrontaci s Hanksem. DiCapriova kariéra rozhodně není na vrcholu, na rozdíl od Hankse a Walkena (oscarová nominace za nejlepšího herce ve vedlejší roli), přesto dívčí idol Titanicu podává (opět) přesvědčivý důkaz o své herecké způsobilosti. Kromě pětihvězdičkových herců hraje podstatnou roli Spielbergova klika řemeslně zdatných spolupracovníků, jmenovitě kameraman Kaminski a skladatel Williams (nominace na Oscara), kteří společně s kostyméry a kulisáky vdechli snímku tak konzistentní atmosféru konce šedesátých let, že něco podobného jen tak neuvidíte. Právě v té propracovanosti a uzavřenosti filmového světa můžeme hledat jedinou spojitost s Minority Report, ačkoliv na rozdíl od MR zde nemají místo laciné, "odlehčující" vtípky.

Hanratty má opět smůlu

Chyť mě, když to dokážeš je natažený na 141 minut a kromě závěrečných dvaceti minut se pohybuje svižně a bez hluchých míst. A vlastně nejde ani tak o komedii, jako o úsměvný snímek, který po komerčních slátaninách všeho druhu nabízí publiku bez rozdílu pohlaví, věku a politické orientace záplatu na poškozenou duši filmového milovníka.

Související odkazy: oficiální stránka.

Chyť mě, když to dokážeš (Catch me if you can, USA 2002) Hrají: Leonardo DiCaprio (Frank Abagnale Jr.), Tom Hanks (Carl Hanratty), Christopher Walken (Frank Abagnale otec), Martin Sheen (Roger Strong), Nathalie Baye (Paula Abagnale), Amy Adams(Brenda Strong), James Brolin (Jack Barnes), Brian Howe (Earl Amdursky), Frank John Hughes (Tom Fox); Scénář: podle knih Frank Abagnale Jr. a Stana Redding napsal Jeff Nathanson; Hudba: John Williams; Režie: Steven Spielberg; 141 minut, titulky.

autor: Pavel Dobrovský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.