Chorus Carolinus Kladno

21. září 2009

Duchovní hudba nad Kladnem Hudební soubor Chorus Carolinus Kladno vznikl v roce 1998 a v prvním čase svojí existence účinkoval spíš příležitostně - před/vánočně. Až od jara roku 2000 začal soubor zkoušet pravidelně; tehdy koncertně uvedl třeba hudbu N. Porpory, V. J. Kopřivy, ale kromě toho také koledy a spirituály.

Zajímavým mezníkem bylo jaro 2001, kdy začal dnešní dirigent souboru Karel Procházka studovat hudební sbírku ve Smečně, což přineslo mnohé hudební objevy - díla tamních, dnes zapomenutých, ale přitom zajímavých skladatelských osobností. Na základě noření se do dávných archiválií a hlavně nově objevené hudby mohlo v roce 2003 vzniknout první CD souboru s osmi skladbami patera Františka Mensiho (1753-1829); ten se pak na několik dalších let stává "dvorním skladatelem" souboru.

01001861.jpeg

Chorus Carolinus ale uvedl třeba také "Missu Pastoralis in C" F. X. Brixiho, "Stabat Mater" Karla Loose, korunovační žalmy, sbory a árie z oratorií G. F. Händela a mnoho dalších skladeb.

V současnosti má Chorus Carolinus asi 30 zpěváků a hudebníků. Ke spolupráci na projektech zve však také profesionální hudebníky. Desetiletá kronika prozrazuje 145 koncertů na 63 místech se 71 zpěváky, kteří nacvičili 180 skladeb, z toho 33 novodobých premiér z 18. století, 23 původních premiér a 43 vlastních úprav písní.

Stránky souboru

autor: Petr Kadlec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.