Chcete vidět vzácné bílé jeleny? Vyrazit za nimi můžete do středočeské obory Žleby

12. září 2019

Několik set metrů od obce Žleby leží obora, ve které spatříte nejen vzácné bílé jeleny, ale také vodní ptactvo, cvičené dravce, malé savce a lesní zvěř, zkrátka spoustu zvířecích obyvatel české přírody, které však netrénované oko běžně ve volné přírodě nespatří.

„Tato obora byla založena v roce 1971-72 pro chov bílých jelenů. Jeleni k nám byli dovezeni asi před 240 lety pravděpodobně z Persie hlavně pro šlechtické rody. První obora s bílou jelení zvěří byla v Žehušicích. Obora ve Žlebech byla založena jako druhá, a to z toho důvodu, aby se oddělily rodové linie jelenů a nedocházelo k příbuzenské plemenitbě a ke křížení. Asi před dvaceti lety se zde přistavěla část pro veřejnost, v ní stojíme právě teď,“ vypráví Ing. Ondřej Pelikán, ošetřovatel zvířat ze záchranné stanice v Lipci, která zároveň provozuje veřejnosti přístupnou část obory ve Žlebech.

Bílí jeleni v Oboře Žleby

Kromě bílých jelenů se zde nachází mnoho zvířat ze záchranné stanice, která z nějakého důvodu nemohla být navrácena do volné přírody, např. lesní zvěř, vodní ptáci či malí savci a své místo zde mají také cvičení dravci, s nimiž jsou pořádány ukázky jejich výcviku a letu. Prohlídku můžete pojmout několika způsoby, buď si projít vše samostatně a informace si přečíst nebo počkat na krmení jelenů a ukázky dravců a s tím spojený výklad či využít možnosti tzv. speciálních zážitků, v rámci nichž si může návštěvník zkusit zvířata sám nakrmit, vypomoci ošetřovatelům atd. Těchto individuálních programů však není mnoho a jsou možné jen po předchozí dohodě.

Výběh s divočáky

Všechna zvířata na svého ošetřovatele výrazně reagují, ve chvíli, kdy míjí jejich výběh či voliéru, na něj „volají“. Záchrana zvířat, i v případě, že je jasné, že se do volné přírody již nebudou moci vrátit, má smysl. A to nejen edukativní, ale i chovatelský, vysvětluje Ondřej Pelikán: „Lidé naši přírodu znají velmi málo, přestože např. do ZOO chodí. My se snažíme zaměřovat na zvířata naší přírody, abychom jim mohli ukazovat to, co kolem nich žije. Letos jsme měli úspěšný rok, co se týče odchovu mláďat, většina našich zvířat se rozmnožila, i ta odchovaná v záchranné stanici.“

Výběh se srnci

Kromě ukázek dravců, krmení bílých jelenů a zážitkových programů, pořádají v oboře ve Žlebech také edukativní programy pro školy a v podzimních a jarních měsících, kdy je obora zavřená vyrážejí ošetřovatelé přímo do škol. Pro děti mají připravené vyprávění o záchranné stanici a o smyslech zvířat, nechybí ani ukázky s ochočenými jednotlivci.

PRAKTICKÉ INFORMACE

Otevírací doba: od května do září, denně, od 10:00 do 18:00 hodin
Vstupné: Plné 50 Kč, snížené 40 Kč
Cesta:  Z Prahy, hl. n. rychlíkem do Čáslavi, zde přestup na osobní vlak přímo do obce Žleby, následně asi 5-10 min chůze pěšky.
Další informace:  V září probíhá krmení jelenů a ukázky dravců spojené s výkladem pouze o víkendech a svátcích, a to v 12:00 a 15:30.

autor: Eva Sinkovičová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.