Cestovatel Emil Holub

21. únor 2002

Ve čtvrtek 21. února si připomínáme 100. výročí úmrtí významného českého cestovatele Dr. Emila Holuba. V Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur na Betlémském náměstí v Praze 1 bude od 21. února do 2. června probíhat výstava nazvaná Emil Holub a Afričané, která je zaměřena na názory dr. Emila Holuba o Afričanech a na jeho představy o budoucím uspořádání Afriky. Pokusí se tak představit veřejnosti Dr. Holuba z jiné stránky než jen jako cestovatele a sběratele.

Dr. Emil Holub se narodil 7. října 1847 v Holicích u Pardubic. Když mu bylo deset let, odstěhoval se s rodiči do Pátku nad Ohří. Studoval na gymnáziu v Praze a v Žatci, později na pražské univerzitě. 24. února 1872 byl v Praze promován na doktora medicíny. Čtyři měsíce po promoci se vypravil na svou první cestu do Afriky. Po přistání v Kapském městě (1. 7. 1872) se zpočátku věnoval lékařské praxi. Po osmi měsících se vydal v doprovodu místních lovců na první dvouměsíční výzkumnou výpravu, na které se mu podařilo shromáždit rozsáhlý soubor přírodovědných sbírek, které odeslal do Prahy. V témže roce se vydal na druhou výzkumnou výpravu (3. 11. 1873 - 7. 4. 1874), na které věnoval zvýšenou pozornost získávání etnografického materiálu. Třetí výprava Dr. Holuba směřovala k Viktoriiným vodopádům na řece Zambezi. V listopadu roku 1876 se vrátil do Kimberly, aby zde mohl v lednu 1877 uspořádat výstavu svých sbírek, která vyvolala značný ohlas. 5. srpna 1879 odjel zpět do Evropy. Zde vydal dvoudílný cestopis Sedm let v jižní Africe a poté odcestoval do Vídně, aby ve výstavní Rotundě Prátru umístil své sbírky. Seznámil se tu s dcerou správce Růženou Hofovou, se kterou se 2. 11. 1883 oženil.

Dr. Emil Holub

Ještě týž měsíc se spolu s manželkou a šesti průvodci vydal na druhou cestu do Afriky, kde chtěl jako první projít od Kapského města až na sever do Egypta. Výpravu však celou dobu doprovázely značné nepříjemnosti, ať už se jednalo o problémy způsobené britskou koloniální správou a o úhyn většiny tažného dobytka hned na začátku cesty, nebo o onemocnění malárií, které dva členové výpravy podlehli, a třetí se ve vážném stavu musel vrátit. Nejhorší však bylo přepadení domorodci za řekou Zambezi, při kterém byl v boji zabit další člen výpravy a Dr. Holub přišel o většinu sbírek, zásob, vědeckých přístrojů a nenahraditelných deníků. Nezbývalo než se vrátit do Kapského města a odtud pak zpět do vlasti. Dr. Holub pak vydal dvoudílný cestopis Druhá cesta po jižní Africe. Z Kapského města do země Mašukulumbů , který je autentickou výpovědí o této výpravě.

Pomník Dr. Emila Holuba v rodných Holicích. Jeho autorem je akademický sochař Jindřich Soukup.

V roce 1891 byla ve Vídni uspořádána velká výstava jeho sbírek a o rok později i v Praze. Je velmi smutné, že Praha nedokázala nalézt trvalé umístění pro Holubovy sbírky, a tak je cestovatel začal rozprodávat a rozdávat muzeím, vědeckým ústavům a školám. Potom se svou ženou odjel natrvalo do Vídně, kde vydal řadu odborných spisů, příspěvků do novin a časopisů a kde absolvoval stovky přednášek. V letech 1894 až 1895 uspořádal přednáškové turné po Spojených státech. Jeho zdravotní stav se však následkem prodělaných tropických nemocí zhoršoval a 21. února 1902 zemřel ve věku nedožitých 55 let.

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.