Česká groteska sochaře Bohumila Zemánka

4. květen 2012

Obtloustlí chlapíci slastně splývající na hladině rybníka, veselé a bezstarostné dívky s mohutným poprsím, jadrné lidové typy s dobráckým či trochu potměšilým úsměvem – to jsou trochu směšní hrdinové figurálních plastik sochaře Bohumila Zemánka, jehož výstava nazvaná „Česká groteska“ je od včerejška otevřena v gotickém sále Novoměstské radnice v Praze.

Bohumil Zemánek se narodil v roce 1942 v Brně, v letech 1964 až 1970 studoval na Akademii výtvarných umění v Praze u profesorů Karla Hladíka a Jiřího Bradáčka. Zemřel v roce 1996 a letos na podzim by se dožil sedmdesáti let.

02622895.jpeg

Na to, jaké místo zaujímá sochař Bohumil Zemánek na české výtvarné scéně druhé poloviny 20. století, se Karel Oujezdský zeptal kurátorky výstavy – historičky umění Magdaleny Juříkové.

Výstavu figurálních plastik Bohumila Zemánka nazvanou „Česká groteska“ můžete navštívit v gotickém sále Novoměstské radnice v Praze (vchod z Vodičkovy ulice) do 3. června.

Výstavu fotografií Zemánkova kamaráda – fotografa Jana Reicha – připravenou rovněž k nedožitým autorovým sedmdesátinám, najdete v Tereziánském křídle Starého královského paláce Pražského hradu. Potrvá tam až do 19. srpna.

Spustit audio