Čeká každého z nás Soudný den? To je téma nové rozhlasové hry režiséra Víta Vencla

9. duben 2020

Příběh o výpravčím, který je přesvědčen, že za nic nemůže, a o věčné lidské touze po vyšší spravedlnosti, uvádíme na Vltavě v premiéře tuto sobotu 11. dubna.

Německy píšící modernistický dramatik a spisovatel Ödön von Horváth napsal divadelní hru Soudný den v roce 1937. Nebyla však příliš populární, protože její název u diváků vzbuzoval obavy. Děj hry je zasazen do malého města v době Rakouska-Uherska, ale mohl by se odehrát v jakékoli době nebo na libovolném místě.

Svět se proměnil co se týče technických vynálezů. Ale co se týká lidí, kteří se snaží žít v obtížné době svůj poctivý život, v tom se nezměnil.

Vít Vencl

Čtěte také

Příběh začíná železniční nehodou, ke které dojde kvůli polibku mezi přednostou stanice a dcerou hostinského. Režisér Vít Vencl však vysvětluje, že téma hry je jiné: „Tím skutečným tématem je vina a trest. Má se člověk, který třeba ne úplně vlastní vinou zaviní nějaké hrozné neštěstí, cítit vinen a odpovědný? A do jaké míry? Je to hra o tom, že každý z nás má svůj soudný den, svůj soud, před který bude muset chtě nechtě předstoupit. A záleží jen na něm, jestli se na něj připraví a připravuje, nebo jestli se mu bude celý život vyhýbat a utíkat před ním.”

V rozhlasové hře Soudný den se objeví herci Jan Hájek, Dana Černá, Martin Myšička nebo Václav Vydra.
Premiéru můžete na Vltavě poslouchat na Bílou sobotu ve 15:00.

autoři: František Šedivý , Monika Suchanková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.