Catwoman

14. říjen 2004

Ani kočka, jako je Halle Berryová, nezachrání film nudnější než reklama na Kitekat.

Patience Phillipsová (Halle Berryová) je ušlápnutá nervózní puťka, které schází veškeré sebevědomí i rozhodnost. Pracuje jako grafička v reklamním oddělení mamutí firmy na výrobu kosmetiky a obléká se ve stylu květinové generace. Vedla by si dál svůj nudný život plný ústupků, kdyby náhodou neobjevila děsivé firemní tajemství. Patiencini šéfové ovšem nemohou dopustit, aby jejich hříchy prosákly na veřejnost, zvědavá grafička tedy musí zemřít. Když však utonulá leží na břehu výpusti, vstoupí do ní, skrze tajemnou egyptskou kočku Půlnoc, kočičí duch, který Patience promění v Catwoman, mrštnou, sebevědomou superhrdinku, se supersilou, superzrakem, supersluchem a neuvěřitelnou chutí na mléko, ryby a kočičí žrádlo. Náhle má její život jasný cíl, musí přijít na to, kdo ji zavraždil, a pomstít se.

Z filmu Catwoman

Všechny kvalitní filmy, které byly dosud natočeny podle komiksových předloh, mají několik shodných rysů: dostatečně charismatického hlavního superhrdinu, potažmo superhrdinku, jednoduchý příběh, který má spád, a v neposlední řadě nesmí superhrdinovi chybět důstojný oponent (superpadouch). Filmu Catwoman ovšem chybí všechno, příběh je sice jednoduchý, ale o nějakém spádu nemůže být řeč. Superhrdinka je sice dostatečně charismatická, ale je také neuvěřitelně "učesaná". Navzdory rebelskému latexovému SM kostýmku je její postava až neuvěřitelně plochá (mám samozřejmě na mysli filmovou roli), prostá veškerých rozporů, které se nabízejí, a je až nechutně kladná. Kam zmizela šťavnatá Catwoman Michelle Pfeifferové z druhého dílu Batmana, která dovedla geniálně prskat vzteky, když ji Batman porazil? Ovšem největším nedostatkem je absence již zmíněného superpadoucha, nemyslím tím jen padoucha obdařeného neuvěřitelnými schopnostmi, myslím tím protivníka, který znamená pro hlavního hrdinu hrozbu, pátrá po něm i po jeho identitě a straží na něj ďábelské léčky. Tím udržuje spád filmu a nás v iluzi napětí, jestli zvítězí dobro, nebo zlo. Dvojicí oponentů kočičí ženy jsou ale šéfové kosmetického koncernu v podání Sharon Stoneové (Laurel Hedare) a Lamberta Wilsona (George Hedare). Ani jeden z nich jí po fyzické stránce nesahá ani po kotníky a jedinou léčkou, která zahrozí, je chabý pokus Sharon Stoneové hodit Catwoman na krk vraždu svého manžela.

Z filmu Catwoman

Režie je mizerná, Pitof neudržel styl ani napětí. Scény, které mají potenci zaujmout, likvidují klipové střihy nebo případně stroboskopické záblesky, výsledkem je zmatek. Digitální efekty patří svou kvalitou tak do začátku devadesátých let. Dále mi není jasné, pro jaký okruh diváků je tento film určen, pro dospělé publikum je nudný a až příliš uhlazený a nechce se mi věřit, že by Halle Berryová ukazovala své vnady v kostýmku dominy pro dětské diváky.

Z filmu Catwoman

Chcete-li ušetřit nervy, čas i peníze, nechoďte na Catwoman. Pokud patříte mezi fanoušky komiksových filmů a musíte vidět skutečně každý, pak se obrňte trpělivostí a místo coly si do sálu vezměte pivo, bude se vám hodit.

Související odkazy: oficiální stránky filmu

Režie: Pitof, scénář: John D. Brancato, John Rogers, podle příběhu: Theresa Rebeck, John D. Brancato, Michael Ferris, produkce: Denise Di Novi, Edward McDonnell, Alison Greenspan, hudba: Klaus Badelt
Hrají: Halle Berry (Patience Phillips /Catwoman), Benjamin Bratt (Tom Lone), Sharon Stone (Laurel Hedare), Lambert Wilson (George Hedare), Frances Conroy (Ophelia), Alex Borstein (Sally), Michael Massee (Armando), Byron Mann (Wesley)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.